Poledica

Bolniki s padci in zlomi polnijo ljubljansko urgenco

S.R./STA
31. 1. 2017, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaradi nizkih temperatur in padavin, ki v rekordno hladnem januarju znova povzročajo poledico, se polni ljubljanska urgenca.

STA
Pazljivo na cestah in pločnikih!

Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so danes do 13. ure sprejeli 107 poškodovanih, od tega 29 zaradi padcev na ledu. Devet jih je tako poškodovanih, da potrebujejo operativni poseg, so ob tem zapisali v naši največji bolnišnici, kjer so sicer okrepili ekipe in delo teče brez zastojev.

Reševalna postaja UKC Ljubljana je danes do 12.30 opravila 130 intervencij, a so v bolnišnici zapisali, da te ne vključujejo samo poškodb zaradi poledice.

Na UKC Ljubljana vsem, še posebej pa starejšim, svetujejo, naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnim razmeram zunaj in če se le da, ostanejo kak dan doma.

Opozorila zaradi poledice veljajo tudi za voznike. 

Zaradi nizkih temperatur in padavin voznike na poledico opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Voznikom svetujejo previdno vožnjo in jih pozivajo, naj na cesti držijo primerno varnostno razdaljo.

Razmere se naj bi sicer kmalu izboljšale, saj po napovedi dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha prihaja odjuga. Za STA je tako pojasnil, da bo predvsem v četrtek, petek in soboto precej jugozahodnega vetra, s čimer se bodo temperature precej dvignile, lahko tudi na 10 do 12 stopinj Celzija.

 V Ljubljani je povprečna januarska temperatura 0,5 stopinje Celzija, za letošnji januar pa bo ta -3,3 stopinje Celzija.

Letošnji januar so sicer zaznamovale zelo nizke temperature, ki so bile po besedah meteorologa v povprečju za skoraj štiri stopinje Celzija nižje od povprečnih januarskih temperatur.

Po oceni Velkavrha gre verjetno za enega najhladnejših, če ne kar najhladnejši januar v zadnjih 50 letih. Glede na dostopne informacije je bil sicer najhladnejši januar v Ljubljani leta 1880, ko je povprečna temperatura znašala -9 stopinj Celzija.