Trojanski radar

Takšno bo obvestilo za prehitre voznike

G.G.
27. 1. 2017, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so pojasnili, kako bo delovalo sekcijsko merjenje hitrosti na petkilometrskem odseku med izvozom Trojane in izhodom iz predora Podmilj v smeri proti Ljubljani. Na tem odseku je najvišja dovoljena hitrost 100 km/h. Z upoštevanjem varnostne razlike je tako najvišja dovoljena hitrost 106 km/h. Globe začnejo pisati v ponedeljek.

policija.si
Primer obvestila o prekoračitvi hitrosti.

Včeraj smo pisali, da je vse nared za »zagon« t.i. trojanskega radarja. Policisti in predstavniki Darsa so danes razložili, kako bo potekalo merjenje.

"Merjenje hitrosti bo potekalo s pomočjo štirih kamer. Kamera na začetni točki bo fotografirala vozilo, zajela oz. prepoznala registrsko tablico in zabeležila čas. Ko se bo vozilo pripeljalo mimo končne točke, ga bo kamera tam znova zaznala in zabeležila čas. Kameri bosta nato poslali registrsko številko, ne pa tudi fotografije vozila, v DARS-ov nadzorni center. Šele če bo izračun pokazal, da je vozilo celotno razdaljo prevozilo hitreje od predpisanih 100 km/h, bo sistem poslal fotografijo vozila v DARS-ov nadzorni center, ki je podatkovno povezan s policijo. V izmero bosta vključena toleranca in varnostni odbitek. Na podlagi nedvoumno zaznane kršitve bo nato policija obvestila kršitelja o prekršku. Ob tem poudarjamo, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje. Samo pri kršiteljih bo torej kamera v nadzorni center posredovala tudi fotografijo vozila. Če kršitve ne bo, pa bodo kamere fotografije vozil nemudoma uničile. S podatki torej ne bo mogoče manipulirati oziroma jih brisati ali spreminjati," je postopek opisal predstavnik Darsa Jan Sajovic.

Pilotski projekt sta začela policija in Dars vzpostavljati poleti 2015. Zapletalo se je s potrdili, certifikati za ustrezno delovanje naprav.

"Za sistem smo pridobili vsa potrebna potrdila, kar pomeni, da lahko policisti začnemo z merjenjem hitrosti, na podlagi katerih bomo v primeru ugotovljenih prekoračitev začeli z vodenjem prekrškovnih postopkov. Napovedujemo, da bomo z meritvami hitrosti začeli v ponedeljek, 30. januarja, zato voznike pozivamo, naj prilagodijo hitrost in upoštevajo omejitve hitrosti tako na območju trojanskih predorov kot na vseh ostalih cestah," je danes povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.