Preveč ali premalo?

Pahor za zdravstvo letno 10.000 evrov, Colarič 100.000, kaj pa vi?

T.L.
27. 1. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekateri pravijo, da je v zdravstvu denarja premalo, drugi pa, da je premalo transparentnosti, racionalne rabe in nadzora nad porabo. Ste kdaj izračunali, koliko na leto plačate za obvezno zdravstvo?

Thinkstock

Slovenskemu zdravstvu finančno kar ne steče in steče. In znova so se ob lanski stavki, pogajanjih ministrstva s sindikati, v katerih so si ti najprej izborili višje plače, kresala mnenja: nekateri so prepričani, da zdravstveni sistem potrebuje večjo finančno injekcijo, drugi pa, da je denarja povsem dovolj, samo usmerjeno, transparentno in racionalno ga je potrebno trošiti.

Slednje je dokazano rak rana našega javnega zdravstva in to je zelo nazorno ponazorilo tudi nedavno razkritje nacionalne televizije o kaotičnem dogajanju na področju nabave medicinskih pripomočkov v naših bolnišnicah - če pustimo ob strani vse pretekle afere in aferice, o katerih je mogoče prebirati v medijih v zadnjem desetletju in več. Za kaos v zdravstvu pa ni odgovoren nihče in zaradi kaotičnega stanja tudi nihče ne odgovarja. Vključno z ministrico Milojko Kolar Celarc. Ministri za zdravje so v zadnjih letih le veliko obljubljali in se hitro menjali.  

Vlada sicer načrtuje, da bi v slovensko zdravstvo usmerila še več denarja. Jasno je, od kod bo ta prišel. Glede na izkušnje pa je bolj malo upanja, da bi se našel kdo, ki bi tok finančnih sredstev zares učinkovito nadzoroval ter v primerih nepravilnosti ali zlorab celo ukrepal. 

Za obvezno zdravstvo tudi 100.000 evrov

Koliko pa posameznike – sploh tiste, ki mesečno služijo več od slovenskega povprečja – stane naše javno zdravstvo že zdaj, so izračunali v časniku Finance. Zneski znajo marsikoga presenetiti, ob tem pa je potrebno upoštevati, da kljub tem plačilom ni nujno, da posamezniki zdravljenja dobijo v razumnem roku. Kar pravzaprav pomeni le, da ni nujno, da je za njihovo zdravje poskrbljeno  v najboljši možni meri. 

Za primer so na Financah vzeli predsednika države in znana direktorja. Borut Pahor tako za obvezno zdravstveno zavarovanje letno plača skorajda deset tisoč evrov. Pahorjeva plača od povišanja avgusta lani znaša dobrih 5400 evrov (okoli 3000 neto). 

Jože Colarič, direktor tudi na mednarodnem trgu uspešnega podjetja Krka, za obvezno zdravstvo plača sto tisoč evrov na leto. 

Franjo Bobinac, prvi človek Gorenja, pa, kot poročajo Finance, za obvezno zdravstvo 50 tisoč evrov na leto. 

Koliko plačujete in koliko bremenite

Vas je zdaj začelo zanimati, koliko v zdravstveno blagajno prispevate vi? Veste, koliko vsak mesec plačate za obvezno zdravstveno zavarovanje in kakšne znesek je to na letni ravni? Kakšen je znesek, ko obveznemu zavarovanju prištejemo še premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Veste, koliko storitev v javnem zdravstvu in zdravil na recept, ki so jih "pokrila" vplačana zavarovanja ste v določenem obdobju potrebovali in dobili? Najbrž ne.

Lahko pa to preverite na spletni strani zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in sicer v razdelku Vpogled v moje podatke. Najprej pa potrebujete digitalno potrdilo za fizične osebe, računalnik pa mora izpolnjevati nekatere tehnične zahteve, o katerih podrobno pišejo na spletni strani zavarovalnice.