Lobiranje

Ozadje Brglezovega obiska pri papežu Frančišku

Matej Klarič
28. 1. 2017, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot pred njim predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar bo prihodnji teden na obisk k papežu Frančišku odšel še tretji predsednik, Milan Brglez.

STA
Brglez je včeraj v parlamentu izpostavil, da ne želi, da bi bil obisk v Vatikanu namenjen samo slikanju s papežem
Brglez naj bi v Vatikan odšel tudi zato, da bi poskušal Vatikan prepričati o zagovarjanju razsodbe glede arbitražnega sporazuma. Pritisk Vatikana bi imel na Hrvaško, eno najbolj katoliških dežel, velik vpliv.

Tja naj bi predsednik državnega zbora odšel tudi z namenom lobiranja pri Vatikanu, da bi Sveti sedež priznal odločitev glede arbitraže na meji.

Priznanje s strani Svetega sedeža bi bilo namreč močan pritisk na Hrvaško, da mora sprejeti sporazum. Letos se namreč pričakuje odločitev sodišča. Zaradi hrvaškega nespoštovanja in nepriznanja odločitve bi lahko prišlo do novih zapletov in konfliktov med državama. Spor glede meje pa bi gotovo še desetletja razdvajal državljane obeh držav. Slovenski politiki v tujini tudi zato lobirajo, da bi države v primeru nespoštovanja odločitvevršile pritisk na Hrvaško in jo prisilile k priznanju sporazuma.

Reuters
Predsednik Pahor je lani papeža Frančiška povabil na obisk v Slovenijo. Vprašanje pa je, ali bo papež sprejel povabilo in želel priti v prihodnjih dveh letih, ko bodo pri nas volitve.

Strah pred novimi konflikti in zapleti

Brglez se je glede obiska včeraj srečal s škofovsko konferenco, zaradi česar je bila začasno prekinjena seja. V razgreti atmosferi v parlamentu ob sprejemanju zakona o tujcih, ki mu Brglez nasprotuje, je zaradi prekinitve doživel napade tako s strani opozicije kot koalicijskih poslancev. Jan Škobrne iz SD mu je očital, da ne spoštuje ločenosti Cerkve od države. Kot je dejal Brglez, pa to ni imelo povezave z neupoštevanjem ustavne ločitve. »Nobena ločitev ne izključuje dialoga, da so tovrstni obiski smiselni in niso zgolj namenjeni slikanju na Svetem sedežu,« je odgovoril Brglez.

Reuters
Konec maja je papeža Frančiška obiskal premier Cerar.

Govor tudi o zakonu o beguncih

Iz kabineta predsednika DZ so nam sporočili, da se bo Brglez srečal s papežem Frančiškom in kardinalom Sodanom, ki je bil državni tajnik ob slovenski osamosvojitvi, ter z drugimi pomembnimi sogovorniki. Glede obravnavanih tematik so dejali, da se bodo dotikale različnih tem, od 25. obletnice samostojnosti in mednarodnih dejavnosti države do aktivnosti pri zagotavljanju stabilnosti držav Zahodnega Balkana. Omenili pa so tudi, da bo pogovor tekel o včeraj obravnavanem spornem zakonu o tujcih. Papež Frančišek in njegovi sodelavci se, kot so dejali, zanimajo tudi za sporne spremembe na tem področju, ki jih sprejema Slovenija.