Sredi belega dne

Upokojenemu Robinu Hoodu rop spodletel

R.T.
28. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Povsem obupan in finančno obubožan 71-letni Zagrebčan je po smrti žene in propadlih investicijah poskušal izvesti rop banke v središču hrvaške prestolnice. Policisti so sprva domnevali, da gre za bančnega roparja, ki so mu bili na sledi že več mesecev, vendar so se motili.

STA
35 tisoč kun je upokojenec poskušal odnesti iz poslovalnice (fotografija je arhivska).

Sosedi upokojenca Davorina Petrovića so šokirani. Povsem prijeten sostanovalec v njihovi zgradbi je namreč sredi belega dne poskušal svoj materialni položaj rešiti z obiskom bančne poslovalnice v središču mesta. Petrović si je pred vstopom okoli obraza ovil šal, prikorakal do okenca in na pult odložil škatlo, ki je bila videti kot improvizirana bomba, ter zaklical: »To je rop, imam bombo, dajte mi ves denar!« Prestrašena bankirka mu je izročila 35 tisoč kun, toda Petroviću se to ni zdelo dovolj, zato je zahteval večjo vsoto. V tem času je bil na njegovo nesrečo že sprožen tihi alarm, policija je bila na poti, vendar je fizično šibkejšega roparja pred njenim prihodom že obvladal varnostnik.

Njegov donedavni poslovni partner Z. G., s katerim sta leta 1994 ustanovila skupno podjetje, je dejal, da je bolje ne brskati v iskanju motiva za rop. 

Vdovstvo in slabe naložbe

Poleg ljudi, ki so bili takrat v banki, so najbolj presenečeni njegovi sorodniki, prijatelji in znanci, ki o njem govorijo kot o izjemno zgledni in varčni osebi. Pravijo, da je Davorin po ženini smrti lani zabredel v finančne težave in slabi naložbi družinskega bogastva je sledila osebna tragedija. Sosedom je upokojeni mehanik večkrat potožil, da je osamljen in v finančnih škripcih, ker naj bi premoženje vložil v nedonosne posle. Borec za pravice Petrović je imel v lasti kar tri nepremičnine, ki jih je pozneje, kot je pojasnil prijateljem, prodal za poplačilo nekaterih dolgov, sam pa si je uredil stanovanje v zgradbi. Razboriti upokojenec se je sicer večkrat aktivno udeleževal protestov in opozarjal na gospodarske nepravice in stanje v družbi. Nazadnje so ga v prvih vrstah opazili na protestu proti razsipnosti rektorja zagrebške pravne fakultete.