400 evrov

Višji prejemki za vojake prostovoljce

STA/B.K.
26. 1. 2017, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada je danes spremenila uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki "znatno povišuje višino prejemkov vojakom prostovoljcem", so potrdili na vladnem Twitter profilu.

STA
Slovenska vojska.

Iz gradiva je razvidno, da bodo prejemki višji za okoli 400 evrov. Osnovo za izračun prejemkov vojakov na prostovoljnem služenju vojaškega roka bodo namreč povišali s sedanjih 65 odstotkov minimalne plače na 90 odstotkov minimalne plače.

"Ob sedanji dinamiki števila napotitev na prostovoljno služenje (v letu 2016 je bilo napotenih 77 kandidatov) in upoštevanju odstotka tistih, ki prostovoljno služenje tudi uspešno zaključijo, bodo za realizacijo predloga uredbe za leto 2017 potrebna dodatna sredstva v višini približno 39.200 evrov. Finančna sredstva so zagotovljena pri Generalštabu Slovenske vojske," je zabeleženo v gradivu.

Vlada je ob tem na twitterju zapisala, da je pridobivanje vojaško in strokovno usposobljenih pripadnikov - vojakov prostovoljcev, "nujno za popolnjevanje vseh struktur Slovenske vojske, torej poklicne strukture in pogodbene rezerve, kot tudi za uresničevanje razvojno-usmerjevalnih in doktrinarnih dokumentov s področja obrambe, kjer je opredeljena možnost povečanja obsega Slovenske vojske tudi v skladu s konceptom vojaške strateške rezerve".

Od leta 2004 do danes se je v Slovenski vojski sicer zaposlilo skupaj 751 nekdanjih vojakov prostovoljcev.