Preiskali mošejo

VIDEO: Aretacije džihadistov z območja nekdanje Jugoslavije

G.G./M.K./STA
26. 1. 2017, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Dunaju in v Gradcu je zjutraj policija opravila več hišnih preiskav. Tarča naj bi bili posamezniki z območja nekdanje Jugoslavije, ki jih sumijo, da so del džihadistične mreže v Avstriji.

Profimedia
Posebne policijske enote naj bi prijeli več kot deset osumljencev.

Protiteroristična akcija je potekala tudi v središču Gradca. Preiskali so tudi eno od mošej, prebrskali po več stanovanjih in več osumljencev, poroča Kleinezeitung. Preiskave so istočasno potekale tudi na Dunaju.

Policija je prijela 11 oseb, med njimi so trije priseljenci z avstrijskim državljanstvom, dva sta državljana BiH, ter po eden državljan iz Sirije, Bolgarije in Makedonije. Vseh 11 je trenutno v priporu. Po navedbah graškega tožilstva so priprti stari od 21 in 49 let. V protiteroristični operaciji je sodelovalo skupno 800 policistov.

Graški župan Siegfried Nagl je operacijo označil kot uspešno in poudaril, da je bila operacija rezultat večmesečnega opazovanja in ni bila povezana z aretacijo 17-letnega skrajnega islamista minuli teden na Dunaju, ki ga sumijo načrtovanja napada v avstrijski prestolnici. "Salafistični hujskači v Gradcu so umaknjeni iz prometa," je še dejal.

Po navedbah tabloida Kronenzeitung je operacija osredotočena na mrežo muslimanskega pridigarja Mirsada Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma, iz BiH, ki so ga julija lani v Gradcu obsodili na 20 let zapora zaradi novačenja mladih borcev za skrajno skupino Islamska država. Obsojeni sicer vse obtožbe zanika.

Operacija naj ne bi bila povezana s petkovo aretacijo 17-letnika albanskih korenin, ki je nameraval na Dunaju izvesti bombni napad.

Avstrija v zadnjih letih za razliko od nekaterih drugih evropskih držav še ni bila tarča napada islamskih skrajnežev. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva pa je okoli 300 ljudi odšlo ali pa je skušalo oditi v Sirijo, da bi se pridružili tamkajšnjim skrajnežem. Okoli 90 se jih je nato iz bojev vrnilo, okoli 40 pa jih je na sirskih bojiščih umrlo.