Javna dražba

Stečajni upraviteljici grozili z razstrelitvijo

Gabrijel Toplak
26. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dražitelji so bili že pred vhodnimi vrati deležni številnih groženj in žaljivk, zato so se nekateri raje kar obrnili in odšli.

osebni arhiv
Bivši direktor Kasim Bronja mi je rekel, da bo spustil vse v »luft«, če bo kupec nekdo tretji.

Stečajna upraviteljica družbe Bronja Milena Sisinger je 12. januarja na javni dražbi na Partizanski cesti 32 v Mariboru prodajala stanovanjsko hišo, ki sicer stoji v Virmašah pri Škofji Loki. A pred prostori ene od mariborskih odvetniških pisarn se je zbralo kakšnih deset neznancev in dražitelje nagovarjalo, naj k dražbi ne pristopijo.

Zagrozil tudi njej

Pred vhodom v odvetniško pisarno je kakšnih deset neznancev zaustavljalo udeležence dražbe in jih odvračalo od nakupa nepremičnine.

»Kaj takšnega sama še nisem doživela. Presenečena sem tudi ugotovila, da je med neznanci bivši direktor in lastnik stečajnega dolžnika Kasim Bronja. Kot sem izvedela od nekaterih dražiteljev, naj bi slednji interesentom precej grozil, da bo v primeru prodaje hišo razstrelil. To me ne čudi, saj je še meni zatrdil, da bo vse spustil v 'luft', če bo kupec nekdo tretji. Takrat ga nisem resno jemala, saj je sodelovanje z bivšim direktorjem kakšne tri dni pred dražbo potekalo zgledno,« je za Svet24 pojasnila Sisingerjeva. Grožnje in ozadje te dražbe pa je razkrila v izrednem poročilu.

Dražitelji raje pobegnili

Voditelj dražbe je ob koncu ugotovil, da ni bila vplačana nobena varščina, zato procesni pogoji za izvedbo javne dražbe niso bili izpolnjeni.

»Treba je dodati, da je to stanovanje zasedeno, saj nimam denarja, da bi lahko vodila kakšne deložacijske ali izvršilne postopke. Na dražbo sta tega dne od sedmih dražiteljev, ki so plačali varščino, uspela pristopiti zgolj dva. Izklicna cena hiše je znašala 121.921 evrov in se je zvišala le za 300 evrov. Po moji presoji gre razloge pripisati grožnjam neznancev, ki so se najverjetneje ustrašili,« je razložila Sisingerjeva, ki je poklicala policijo in naslednji dan tudi podala prijavo.

Gabrijel Toplak
Dražba je potekala v prostorih na Partizanski cesti.

Brez ugotovitev

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je potrdil prijavo, v kateri so bile omenjene tudi grožnje. »Ker je na podlagi prijave obstajala bojazen, da bo prišlo do kršitve, smo tja poslali tri policijske patrulje, vendar niso ugotovile groženj in kršitev javnega reda in miru,« je dejal.