Nevarno pokanje

Krško: 13-letni deček nova žrtev pirotehnike

Sašo Avramovič
25. 12. 2016, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko se je v ponedeljek s pirotehničnimi sredstvi hudo poškodoval 14-letnik, je pirotehnika terjala novo žrtev med mladostniki.

Arhiv Svet24
13-letnik je bil iz ZD Krško napoten v nadaljnjo obravnavo v urgentni center bolnišnice Novo mesto

V torek so v javnosti zakrožile šokantne fotografije poškodb 14-letnega Martina iz okolice Šentjurja, ki se je dan prej hudo poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. Deček je utrpel hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter tako hude poškodbe rok, da so jih morali pri zapestjih amputirati.

UKC Ljubljana
Poškodoval naj bi se z večjim pirotehničnim izdelkom, kakršna sta denimo Cobra ali Mega

Uporaba je prepovedana

Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, je prepovedana.

Tisti, ki smo fotografije – ob privolitvi Martinovih staršev so jih posredovali iz ljubljanskega UKC v opozorilo, kako nevarna je pirotehnika – videli, smo obstali in obnemeli. Zaledenela nam je kri po žilah. Niti v sanjah si nismo predstavljali, da lahko pirotehnika pusti takšne posledice na človeku. Sploh pa na tako mladem človeku, starem komaj 14 let, ki bo na žalost posledice čutil vse življenje.

STA
Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike

S črnega trga

Policisti sicer še niso natančno potrdili, s katerim pirotehničnim izdelkom se je 14-letnik v domači hiši v sobi poškodoval, sklepajo pa, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kakršna sta denimo Cobra ali Mega. Šlo naj bi za pirotehniko s črnega trga. »Starši so seveda pretreseni. A kaj točno se je dogajalo v fantovi sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava,« je po dogodku dejal Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike. Fant je po Ahčanovi oceni kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali.

Alenka Drenik, PU Novo Mesto: »Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov naj bi 13-letnik razstavil ognjemetno baterijo in prižigal posamezne dele.« 

Utrpel poškodbo očesa

Le nekaj dni kasneje je pirotehnika na žalost terjala novo žrtev med mladostniki. V zdravstveni dom Krško je bil v četrtek v spremstvu staršev v oskrbo pripeljan 13-letnik, ki naj bi po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov razstavil ognjemetno baterijo in prižigal posamezne dele. »Ob eksploziji ene izmed komponent je utrpel poškodbo očesa,« je sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave. Tatjana Fabjančič Pavlič, direktorica krškega zdravstvenega doma, je zapisala, da je dežurni zdravnik poškodovanega otroka pregledal in oskrbel. »Ni šlo za težje telesne poškodbe. Otrok je bil v spremstvu staršev napoten v nadaljnjo obravnavo v Urgentni center bolnišnice Novo mesto,« je dodala Fabjančič Pavličeva.

Izogibajmo se pirotehniki

Policija ob vseh teh dogodkih znova vse občane, zlasti mladoletne, opozarja, naj se izogibajo uporabi pirotehnike. Tisti, ki se uporabi pirotehničnih izdelkov ne morejo odreči, naj izdelke kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka pa je prepovedana.