Sindikati

Koliko denarja? Cerar se je ujel v past

Žiga Kariž
10. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada Mira Cerarja se je ujela v past, iz katere ni videti izhoda. Ker je denar dala zdravnikom, ga zdaj hočejo še drugi.

Bobo
Sindikate na pogajanjih zastopata Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek iz sindikata Pergam.

Vlada Mira Cerarja se je znašla v nezavidljivem položaju. Če smo še bolj natančni, sta se tam znašla Miro Cerar in SMC. Potem ko je vlada sklenila sporazum z zdravniki in popustila praktično vsem njihovim zahtevam, je bilo pričakovano, da bodo svoj lonček pristavili še preostali sindikati javnega sektorja, da si zaslužijo več, pa so predsedniku vlade sporočili tudi upokojenci.

„Menim, da je nujno, da se dogovor s sindikati doseže čim prej.“ Milan Brglez, SMC

Nove zahteve

Sindikati so postavili novo zahtevo, in sicer odpravo vseh še veljavnih varčevalnih ukrepov, ki jih je vpeljal zloglasni ZUJF, s prihodnjim letom. Uresničitev njihove zahteve bi pomenila približno 215 milijonov evrov stroškov. Vlada, ki shizofreno enkrat trdi, da denarja ni, drugič pa nas prepričuje, da nam gre dobro, si želi ohraniti vsaj del ukrepov oziroma finančne posledice ukrepov prenesti v naslednja štiri leta.

Gospodarska rast

Konec ZUJF Del določb ZUJF, ki velja od maja 2012, je že bil odpravljen, del pa bi jih moralo prenehati z novim letom, ker je gospodarska rast presegla 2,5 odstotka BDP.

Padec vlade

Časa za dogovor je malo. Sporazum bi morali doseči do konca naslednjega tedna, uradna pogajanja pa se niso še niti začela. Sindikati in vlada so namreč vsak na svojem bregu, so se pa včeraj srečali na neformalnih pogovorih. SMC je v boju z izkušenimi sindikalisti osamljen, saj sta se Desus in SD zaradi podpisa sporazuma z zdravniki iz pogajanj umaknila, predsedniku vlade pa poslala bolj ali manj jasno sporočilo: dogovor s sindikati mora biti sklenjen, ali pa bo padla vlada.

Interventni zakon

Kajti če bi Cerar želel nastalo situacijo rešiti z interventnim zakonom, v sindikatih napovedujejo stavko, iz Desusa in SD pa so že napovedali, da interventnega zakona ne bodo podprli. Čeprav je situacija na prvi pogled za Cerarja nerešljiva, pa mu je prav ultimat koalicijskih partneric na neki način omogočil lažje delo pri pogajanjih s sindikati. Tudi ti se namreč zavedajo, da obstaja velika verjetnost, da če sedanja vlada pade, njihov naslednji pogajalski partner ne bo nosil milijonskih daril.