NOVOGRADNJA

FOTO: V eni noči je na isti hiši gorelo kar dvakrat

Gabrijel Toplak
10. 12. 2016, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Družina Valentan, ki se je v hišo vselila avgusta, je sama opazila goreče ostrešje. Niti pomislili niso, pravijo, da bodo na njihovem dvorišču čez nekaj ur spet gasilci.

Gabrijel Toplak
Petkov požar so gasili mariborski poklicni in korenski prostovoljni gasilci.

Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor ter prostovoljnih gasilskih društev iz Dvorjan in s Korene so v manj kot 12 urah dvakrat izvozili na isto lokacijo. Na Zgornji Koreni v občini Duplek je ostrešje zagorelo najprej v četrtek ob 22.12, naslednje jutro, ob 6.54, pa se je iz strehe iste hiše spet začelo kaditi.

Irena Valentan o požaru:

»Ob vračanju z obiska sva opazila ognjene iskre na ostrešju svoje hiše.«  

Poveljnik PGD Korena Vinko Bezjak je povedal, da so v četrtek zvečer izvozili z enim vozilom in posadko, ob njihovem prihodu pa je sleme (najvišji del strehe, op. p.) že bilo v plamenih. »Šlo je za precej zahteven požar, intervencijo smo zaključili šele v petek nekaj pred četrto uro zjutraj,« je pojasnil Bezjak. Ponoči so odkrili del strehe, požar, ki se je razširil že na velik del ostrešja, pa omejili in pogasili ter prostor pregledali še s termokamero. Tudi zračili so.

GB Maribor
agorelo je na ostrešju in v notranjosti mansardnega stanovanja.

Petkovo jutranjo intervencijo pa je spremljal občinski poveljnik Civilne zaščite občine Duplek in upokojeni poklicni gasilec Bojan Turčin, ki je dejal, da je znova prišlo do manjšega vžiga dela strešne konstrukcije, četudi so gasilci minulo noč intervencijo zaključili in ostrešje pregledali z ustrezno opremo. »Šlo je za mansardo z izolacijo, veliko steklene volne in mavčnih plošč, kjer je ponovno zagorelo. Gasilci s Korene in GB Maribor so žareči del strešne konstrukcije dokončno pogasili in pristopili k pokrivanju objekta s plastično folijo,« je pojasnil Turčin.

Gabrijel Toplak
Ostrešje so poklicni gasilci s pomočjo avtolestve včeraj prekrili s plastično folijo.

Vselili so se avgusta

Gasilsko intervencijo sta včeraj in tudi v noči na petek nemočno opazovala zakonca Valentan, ki sta tega dne ob vračanju z obiska sama opazila ognjene iskre na ostrešju svoje hiše, v katero so se vselili šele avgusta. Poklicala sta gasilce.

»Seveda sva ves čas nemočno spremljala intervencijo, na spanje nisva pomislila vse do jutra, ko sva presenečena ugotovila, da bova spet potrebovala gasilce. Zakaj je zagorelo, ne vemo, niti kaj se je ponovno vnelo,« se je čudila Irena Valentan in dodala, da so ognjeni zublji uničili celotno ostrešje.

Gabrijel Toplak
Vinko Bezjak, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Korena.

»V zgornjem nadstropju smo si šele izdelovali stanovanje. Zdaj je vse uničeno. Spet bo treba začeti znova. Hiša je sicer zavarovana, a vem, da bo spet težko. Že tako smo večino denarja porabili, da smo se lahko pred meseci vselili, zdaj pa še to. Trenutno nam je najbolj pomembno, da hišo vsaj začasno prekrijemo z zaščitno folijo, potem pa bomo videli, kaj in kako naprej,« je sklenila Valentanova. Policisti so opravili ogled kraja požara in ugotovili, da je ta izbruhnil zaradi pregretja lesa ostrešja, ob katerem je speljana dimniška tuljava hišnega kamina, iz nerjaveče pločevine. Po prvih ocenah je škode za okoli 20 tisoč evrov.

Sicer pa je bila tokratna intervencija posebna in si jo bodo gasilci nedvomno zapomnili. Avtolestev poklicnih gasilcev se je zaradi ne dovolj zmrznjenega terena ugreznila, in ker je niso mogli izvleči s svojim vozilom, so jim na pomoč priskočili lokalni kmetje s traktorji. Včeraj pa so korenski gasilci po besedah člana Izidorja Šabedra z društvenim defibrilatorjem med požarom posredovali še na drugem naslovu na Koreni, tam so do prihoda reševalcev oživljali starejšega moškega. »Slišali smo, da je zadihal,« je dodal Šabeder.

Gabrijel Toplak
Avtolestvi poklicnih gasilcev je ponoči povzročal precej težav mehak teren.