Previdnost ni odveč

Tretjina lučk na tržišču nevarnih

P.R.
10. 12. 2016, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Praznično vzdušje skušamo vsak po svoje pričarati tudi doma s smrečico in božičnim zelenjem, najrazličnejšimi dekoracijami, svečami in seveda tudi z električnimi lučkami.

Dreamstime
Na evropskem trgu je veliko svetlobnih nizov slabe kakovosti.

Božične lučke prodajajo le v času praznikov, zatorej lahko rečemo, da gre za sezonski izdelek. To dekoracijo praviloma kupujemo takrat, ko imamo precej stroškov z obdarovanji, po drugi strani pa za okrasitev ne želimo pretirano zapravljati, zato se pogosto odločamo za cenejše izdelke. Cenejšim včasih dajemo prednost tudi zato, ker za osvetlitev hiše ali dreves na vrtu ne zadošča le ena ali dve verigi lučk, ampak jih potrebujemo precej več. Tega se zavedajo tudi trgovci, zato ponujajo izdelke za vsak žep, med njimi pa so pogosto tudi taki z vprašljivo kakovostjo. Iz EU že nekaj let opozarjajo, da je na evropskem trgu veliko svetlobnih nizov slabe kakovosti. Na seznamu Rapexa je bilo tako v obdobju od leta 2005 objavljenih okoli 140 tovrstnih izdelkov, svetlobnih verig oziroma nizov in božičnih lučk, ki so jih morali umakniti s trga, ker so predstavljali neposredno nevarnost.

Veliko lahko k regulaciji trga prispevamo s tem, da ne kupujemo nekakovostnih izdelkov. 

Neposredna nevarnost

Še nekoliko zgovornejše so ugotovitve dveletnega projekta petih držav članic EU, ki so s sredstvi Evropske komisije v obdobju od leta 2007 do 2009 testirale in preverile kakovost in varnost kar 196 prazničnih lučk, nekaj manj kot polovico pa so jih izdelali na Kitajskem. V projektu je sodelovala tudi Slovenija (Tržni inšpektorat RS). Kar 30 odstotkov vseh testiranih vzorcev je bilo neposredno nevarnih, pri 40 odstotkih pa so bile ugotovljene pomanjkljivosti, ki ogrožajo varnost ali vplivajo nanjo, vendar pa ne usodno (vzorci niso imeli opozoril ali pa so bila ta pomanjkljiva, ni bilo tehničnih oznak).

Najpogostejši resni napaki sta bili pomanjkljiva izolacija in neprimerno pritrjeni kabli, kar lahko povzroči električni udar. Skoraj četrtina lučk je imela pretanke žice za jakost električnega toka, ki potuje po njih, kar pomeni resno nevarnost, da se pregrejejo in povzročijo požar. Upamo lahko, da se bo stanje zaradi poostrenega nadzora, ki še traja, čez čas izboljšalo in se bo odnos proizvajalcev in distributerjev do kakovosti teh izdelkov izboljšal.

Oznake

Lučke morajo med drugim imeti označene naslednje osnovne podatke: priključna napetost (vsaj 230 V, če se priključi na vtičnico), tok ali moč, oznaka skladnosti CE in prečrtan smetnjak.

LED-svetila

Danes prevladujejo svetlobni nizi, opremljeni z LED-svetili. Prednost te okrasitve je predvsem v nizki porabi energije – porabijo tudi do 80 odstotkov manj energije kot klasične lučke.

Napake

Lučk ne uporabljajte, če ne prenesejo predpisanega mehanskega udarca, če lahko vodnike že z majhno silo izvlečete iz grl lučk in če je ohišje krmilne enote iz gorljivega materiala. 

Pregled

Po koncu praznikov skrbno preglejmo vse kable in žarnice, in če ugotovimo kakršnokoli napako, izdelek raje zavrzimo, kot da bi ga sami popravljali.