Varnostno testiranje

Ponarejeni Applovi polnilniki so lahko nevarni!

S.R.
2. 12. 2016, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Testiranih je bilo 400 ponarejenih Applovih polnilnikov, kupljenih prek spleta. Od teh jih kar 99 odstotkov ni opravilo preskusa varnosti.

Profimedia

Testiranje je naročil britanski organ za varstvo potrošnikov Chartered Trading Standards Institute. Iz rezultatov je razvidno, da so imeli od 400 prek spleta kupljenih polnilnikov le trije zadostno izolacijo, ki vas zaščiti pred električnim udarom. Pri testiranju so uporabili najosnovnejše varnostne teste.

Leon Livermore, izvršni direktor inštituta, je dejal: »Kar zadeva rabljeno električno opremo, kupujte zgolj tako, ki je opravila varnostno testiranje, prek spleta pa jo kupujte zgolj od zaupanja vrednih dobaviteljev. Morda boste morali odšteti kakšen dodaten evro, vendar je rabljeno in ponarejeno blago pogosto neznanega izvora, lahko pa vas stane doma ali celo življenja.«

Inštitut je podal tudi tri nasvete, ki bi jih morali upoštevati pri nakupu novega polnilnika.

Oznake: poiščite znamko ali logotip proizvajalca, tip in serijsko številko. Preverite, ali je prisotna varnostna oznaka CE.

Opozorila in navodila: navodila za uporabo morajo vključevati pogoje in omejitve uporabe, informacije o varnem ravnanju s polnilnikom, osnovna varnostna navodila in podrobnosti o varnem odlaganju.

Poškodbe: nikoli ne uporabljajte polnilnika s scefranim kablom ali drugimi vidnimi poškodbami.

Pri Applu so pred kratkim tudi sami opravili testiranje polnilnikov, ki se prek spletnega platforme Amazon prodajajo kot »pristni« Applovi izdelki, pri čemer so ugotovili, da je bilo skoraj 90 odstotkov teh polnilnikov ponarejenih. Posledično so pri Amazonu uvedli nov program za registracijo blagovne znamke, ki od prodajalcev zahteva, da pred začetkom prodaje proizvoda zanj pridobijo dovoljenje lastnika znamke.