Ob koncu leta

Vsepovprek ponujajo "ugodne vinjete". So res tako ugodne?

T.L.
7. 12. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Star pregovor pravi, da ni vse zlato, kar se sveti. To velja tudi za ponudbo cenovno ugodnih vinjet na spletu, zato previdno pri nakupu "ugodnih vinjet".

STA
Nove vinjete 2017 bodo v kovinsko oranžni barvi

Bliža se konec leta, kar med drugim tudi pomeni, da bodo vozniki znova kupovali vinjete za svoja vozila. Ker so letne vinjete kar drage, številni vozniki iščejo načine, kako zmanjšati strošek. In v decembrskih dneh res ne manjka raznolikih ponudb in akcij na spletu, v katerih sodelujočim obljubljajo vinjete po ugodnejših cenah. Pa je temu res tako?

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov.

Lastnike kombijev (cestninski razred 2B) tedenska vinjeta stane 30 evrov, mesečna 60 evrov, cena letne vinjete pa je 220 evrov.

Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Tržni inšpektorat RS svetuje, da potrošniki pred odločitvijo za nakup oziroma plačilom kakršnegakoli zneska najprej podrobno preverijo, za kakšno ponudbo gre in kdo je ponudnik, ob tem pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Namreč ni nujno, da bodo lahko nakup vinjete sploh opravili ali da bodo vinjeto prejeli, prav tako ni zagotovila, da tovrstne vinjete niso ponaredki.

Plačate kupon in članstvo v klubu. Je cena vinjete še ugodna?

Ena izmed tovrstnih ponudb, ki so jo preverili tudi pri ZPS, od potrošnikov poleg plačila kupona za vinjeto zahteva tudi članstvo v posebnem klubu, ki je prav tako plačljivo. Seveda je najprej potrebno poravnati slednje, številni potrošniki pa opozarjajo, da nato kupona za vinjeto nikakor ni mogoče kupiti.

"V takšnih primerih je koristno vedeti, da imate pri pogodbah, sklenjenih preko spleta, možnost, da brez razloga odstopite od pogodbe v roku 14 dni od nakupa in zahtevate vračilo vplačanega denarja. To pravico pa boste težko uveljavili, če gre za ponudnika s sedežem izven EU, zato je nujno, da vedno preverite, od kje ponudnik prihaja," svetujejo na ZPS.

Vinjete sicer štejejo kot dokazilo o plačani cestnini za določen čas (obdobje veljavnosti vinjete). Če vinjete nimate ali uporabljate ponarejeno ali prenarejeno vinjeto, voznikom grozi globa v višini od 300 do 800 evrov. ZPS zato voznikom priporoča, da si vinjeto priskrbijo na uradnih prodajnih mestih. Pri raznih sumljivo ugodnih spletnih ponudbah se kaj hitro lahko zgodi, da kupec ostane tako brez denarja kot tudi brez vinjete.