Moški s klobukom

Džihadist brez težav po državno pomoč, nato pa je počilo v Parizu in Bruslju

J.P.
7. 12. 2016, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanska policija in obveščevalna služba MI5 sta zamudili več priložnosti, da bi preprečile teroristične napade v Parizu in Bruslju.

Profimedia
Mohamed Abrini in Salah Abdeslam na bencinski črpalki severno od Pariza 11. novembra 2015.

Profimedia
Mohamed Abrini

Mohamed Abrini (31), znan tudi kot 'moški s klobukom', je iz Sirije poletel v Velko Britanijo, da bi prevzel slabih 3.500 evrov britanske državne pomoči.

V Guccijevi torbici

Abrini je v Veliko Britanijo prispel julija 2015, kjer je prevzel davkoplačevalski denar, ki so ga zanj zbirali člani celice Islamske države iz Birminghama. Džihadist je državno pomoč prejemal še leto dni po tistem, ko se je odpravil bojevat na sirska bojišča.

Gotovino sta mu v Guccijevi torbici predala skrajneža Mohamed Ali Ahmed (27) in Zakaria Boufassil (26). Slednji je bil včeraj obtožen podpiranja terorizma, Ahmed je krivdo priznal že prej.

Profimedia
Mohamed Ali Ahmed

Profimedia
Zakaria Boufassil

V njem niso videli grožnje

Nič več skrivnost, da je belgijska policija 31-letnega belgijskega državljana pridržala 11 dni pred njegovim teden dni trajajočim bivanjem v Veliki Britaniji ter da je odkrila fotografije raznih objektov, med drugim nogometnega stadiona Old Trafford. In čeprav se je ravno vrnil iz Sirije, kjer je bil ubit njegov džihadistični brat Brahim Abrini, so ga izpustili na prostost, potem ko je zanikal povezavo z Islamsko državo.

Belgijci so obvestili britansko obveščevalno službo MI5, ki je zaključila, da Abrini – obsojen vlomilec – Veliki Britaniji ne predstavlja grožnje. Le nekaj mesecev pozneje pa so se zgodili teroristični napadi v Parizu in Belgiji, ki so terjali 162 življenj. Takrat je postal znan kot 'moški s klobukom', potem ko so ga varnostne kamere posnele na bruseljskem letališču.