Dezertiral

Ubežal s pritožbo, drugi piloti ga obtožujejo množičnega umora

J.P.
7. 12. 2016, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pilot strmoglavljenega letala bi se moral zglasiti na sodišču v domači Boliviji.

Reuters
Letalska družba LaMia ne obratuje, dokler poteka preiskava.

Po besedah bolivijskega ministrstva za obrambo se je 36-letni Miguel Quiroga priporu izognil po uspešni pritožbi zoper nalog za aretacijo, ko je letalske sile bolivijske vojske zapustil brez dovoljenja.

Reuters
Pilotov tast se je opravičil sorodnikom vseh žrtev, potem ko je postalo znano, da se je letalo na pot odpravilo s komaj dovolj goriva.

Vojsko pustil na cedilu

Poleg Quiroge so si dovolili vojsko predčasno zapustiti še štirje drugi moški, je razkril bolivijski obrambni minister Reymi Ferreira. »Bili so deležni profesionalnega usposabljanja, za kar je svoj denar zastavila Bolivija, nekje na polovici pa so preprosto odšli, namesto da bi izpolnili svoj del dogovora, ki so ga podpisali, in omogočili vojski, da črpa iz znanja, ki so ga pridobili. Pilotu strmoglavljenega letala, je celo grozilo sojenje, zoper njega je bil izdan nalog za aretacijo,« je še povedal Ferreira.

Pilotov tast se je javno opravičil sorodnikom vseh žrtev, ki so umrle v strmoglavljenju letala, potem ko je postalo znano, da se je letalo na pot od Santa Cruza v Boliviji do Medellina v Kolumbiji odpravilo s komaj dovolj goriva.

Ogorčeni Brazilci

28. novembra je v strmoglavljenju letala v hribih v neposredni bližini Medellina umrlo 71 od 77 ljudi. Preživeli so trije nogometaši, en novinar in dva člana posadke.

Brazilski piloti bolivijski letalski družbi LaMia niso prizanašali, ker da si je dovolila nesprejemljiva tveganja – eden je Quirogo celo obtožil množičnega umora. Igralec brazilske nogometne ekipe Chapecoense Moises Santos, ki je let izpustil zaradi poškodbe kolena, je dejal, da je Quiroga uničil številne družine in da so njegovi prijatelji bili usmrčeni.

Brazilski mediji so poročali, da je bil Quiroga partner v omenjeni letalski družbi in da postanka ni opravil, da bi privarčeval denar.

Letalska družba LaMia ne obratuje, dokler poteka preiskava.