Viharni veter

V Franciji brez elektrike ostalo 70.000 gospodinjstev

M.K./STA
20. 11. 2016, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaradi močnega vetra, ki je ponoči zajel zahodni in severozahodni del Francije, je danes brez elektrike ostalo skoraj 70.000 francoskih gospodinjstev. Veurje povzroča težave tudi ob južni obali Anglije

Profimedia
Viharno vreme z nevihtami je zajelo tudi jug in jugozahod Anglije.

Po podatkih francoske meteorološke službe je veter dosegal hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Po navedbah tamkajšnje družbe za oskrbo z elektriko Enedis je v Normandiji brez elektrike ostalo 33.000 gospodinjstev, v Bretanji 18.700, v departmaju Loara pa 16.500.

V Bretanji se je huje poškodovala ženska, ki se je z avtomobilom zaletela v podrto drevo. Gasilska brigada v tej regiji na zahodu države je ponoči prejela prek 600 klicev, pri čemer je šlo predvsem za odstranjevanje dreves s cestišč.

Medtem so opozorilo zaradi močnega vetra za Bretanjo že umaknili, ohranili pa so ga za tri departmaje na severozahodu in tri v osrednjem delu države. Veter naj bi se umiril v ponedeljek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob južni obali Anglije nesreča tovorne ladje

Po navedbah meteorološke službe so se nevihtne razmere iznad severovzhoda Atlantskega oceana združile z močnim zračnim tokom, usmerjenim proti severozahodu države, kar je privedlo do "dogodka, ki se zgodi trikrat ali štirikrat na leto". Neurje je zajelo tudi jug in jugozahod Anglije, kjer so izdali 23 opozoril pred poplavami, veter pa je pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro.

V neurju Angus je prišlo tudi do nesreče na morju ob južni obali Anglije, kjer je 200-metrska tovorna ladja trčila v plovilo, naloženo s kamenjem. Obalna straža in reševalci so pomagali evakuirati tovorno ladjo, ki jo je po trčenju začela zalivati voda.