Najnižja stopnja v EU?

Madžari želijo znižati davek od prihodkov pravnih oseb

S.R./STA
20. 11. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Madžarska vlada želi znižati davek od prihodkov pravih oseb z deset na devet odstotkov, s tem pa bi postala članica EU z najnižjo stopnjo tega davka. Na ta način želi madžarska vlada povečati privlačnost države za tuje neposredne naložbe, so poročale tuje tiskovne agencije.

Reuters
Orban si že od leta 2013 prizadeva, da bi znižal stopnjo davka od prihodkov pravnih oseb.

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bo Madžarska davek znižala prihodnje leto. Trenutno je stopnja obdavčitve določena pri desetih odstotkih za dobiček do 500 milijonov forintov (1,6 milijona evrov), za višje pa pri 19 odstotkih. Po novem bi za vse veljala enaka stopnja.

Med članicami EU ima sicer Bolgarija ta davek pri 10 odstotkih, Irska in Ciper pa pri 12,5 odstotka. V Sloveniji se bo davek od dohodkov pravnih oseb z januarjem zvišal s 17 na 19 odstotkov, efektivna davčna stopnja pa se bo zvišala z 11,5 na 13,2 odstotka. 

Po mnenju ekonomistov bi od tega največ imela srednje velika podjetja na Madžarskem, predvsem nemški avtomobilski proizvajalci, ki tam že sedaj uživajo veliko ugodnosti in subvencij.

Orban si že od leta 2013 prizadeva, da bi znižal stopnjo davka od prihodkov pravnih oseb, potem ko je morala Madžarska leta 2010 zvišati davke, da se je izognila prošnji za mednarodno finančno pomoč.

Od takrat se je javni dolg znižal pod 75 odstotkov bruto domačega proizvoda, madžarsko gospodarstvo pa bo po napovedih vlade letos beležilo 2,1-odstotno, prihodnje leto pa 2,6-odstotno rast, kar je nad evropskim povprečjem.

Madžarski parlament je sicer že potrdil proračun za prihodnje leto, zato še ni povsem jasno, kdaj bi spremembe lahko stopile v veljavo.