Sojuz znova uspešen

Na vesoljski postaji novi trije astronavti

S.R./STA
20. 11. 2016, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusko vesoljsko plovilo sojuz je v soboto zvečer na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljalo tri astronavte, ki bodo na postaji ostali pol leta in izvedli več raziskav. Posadka postaje se je tako povečala na šest ljudi.

Profimedia

Ruski kozmonavt Novicki bo na vesoljski postaji že drugič, medtem ko je 38-letni Francoz Pesquet tokrat prvič v vesolju.

Rus Oleg Novicki, Američanka Peggy Whitson in Francoz Thomas Pesquet so z raketnega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu odpotovali v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Whitsonova bo februarja prevzela poveljevanje vesoljski postaji in bo tako prva ženska v zgodovini, ki ji bo poveljevala dvakrat. 57-letna veteranka, ki je leta 2007 postala sploh prva ženska poveljnica postaje, je v vesolju preživela že več sto dni in naj bi ob koncu misije presegla tudi ameriški rekord v dolžini bivanja v vesolju.

Trojica bo sodelovala v raziskavah na postaji, kjer izvajajo več sto znanstvenih eksperimentov na področju biologije in fizike v izjemnih pogojih mikrogravitacije.