Močno deževje

Reka Vipava prestopila bregove

M.K.
19. 11. 2016, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaradi obilnih padavin reka Vipava poplavlja na območjih pogostih poplav, prav tako se ponekod razlivata Idrijca in Poljanska Sora.

Slika je arhivska.

Meteorne vode in narasli hudourniški vodotoki ponekod na Vipavskem, v Zgornjem Posočju in na Gorenjskem že povzročajo težave. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje poročajo o več intervencijah gasilcev.

Danes popoldan bodo reke v večjem delu države pričele ponovno naraščati, opozarja agencija za okolje in prostor.

Najbolj bodo predvidoma najbolj narasle reke v zahodni in severozahodni Sloveniji, zlasti v porečjih Vipave, v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in na območju osrednje Slovenije. Reke na omenjenih območjih lahko poplavijo na območjih pogostih poplav. Vipava bo predvidoma poplavljala tudi na širšem območju.

Arso
Ob intenzivnih krajevnih padavinah so predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji možni hitri porasti in razlivanja hudournikov in manjših vodotokov.

Zvečer in ponoči bodo naraščale tudi reke v severovzhodni in jugozahodni Sloveniji. Tudi na teh območjih lahko nekatere reke poplavijo na območjih pogostih poplav.

V zahodnih in južnih krajih je do sobote zjutraj padlo od 30 do 70, lokalno do 120 litrov dežja na kvadratni meter. Do sobote zvečer pričakujejo obilne padavine predvsem v zahodni, južni in v delu osrednje Slovenije. V naslednjih 12 urah bo tam predvidoma padlo še od 20 do 60, v hribovitem svetu lokalno tudi okoli 100 l dežja na kvadratni meter.

Močne padavine bodo ponehale v prvi polovici noči na nedeljo.