Poravnava

Študenti: "Trump nam je pobral denar, naučil pa nič"

M.K./STA
19. 11. 2016, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v tožbi nekdanjih študentov t.i. Trumpove univerze v petek privolil v poravnavo v višini 25 milijonov dolarjev.

Profimedia
Donald Trump je prevaranim študentom pojasnil, da marketinškega jezika ne gre jemati dobesedno.

Študenti trdijo, da jim je pobral denar, naučil pa nič. Tako se zaključuje spor, ki je Trumpa spremljal vso kampanjo ter vmes privedel do obtožb o pristranskosti sodnika mehiških korenin.

Študenti so za študij na sedaj že propadli Trumpovi univerzi, ki ni bila akreditirana kot višja ali visoka šola, plačali okoli 35.000 dolarjev, prevarali pa naj bi jih z agresivnim marketingom. A Trump je pojasnil, da marketinškega jezika ne gre jemati dobesedno.

Gre za tri tožbe, pri čemer sta bili dve vloženi v Kaliforniji leta 2010 in ena v New Yorku leta 2013. Poravnava pokriva vse tri.

Trump je sicer med kampanjo izjavil, da ga zvezni sodnik mehiškega porekla Gonzalo Curiel, sovraži, ker napoveduje gradnjo zidu na meji z Mehiko, s čimer želi ustaviti ilegalne migracije. Zaradi tega po Trumpovih besedah Curiel ne more biti nepristranski.

Vedno, ko je Trumpa kdo obtožil, da je vodil prevarantsko univerzo, je ta začel govoriti, da je sodnik Mehičan, ki ga sovraži. Curiel je začetek sodnega procesa premaknil na čas po volitvah, a mu je nato prekipelo in je dovolil objavo dokumentov iz tožbe, ki prikazujejo taktike Trumpovih "profesorjev". Iz dokumentov je razvidno, da je bila "univerza" namenjena temu, da ljudi prepriča v plačilo šolnine.

Do poravnave je prišlo le eno uro pred tem, ko naj bi zvezno sodišče v San Diegu obravnavalo Trumpovo prošnjo o preložitvi sojenja.