Primer Marko Jaklič

Kriminalisti nad gospodarski kriminal in korupcijo

M.K./STA
8. 11. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kriminalisti na upravi Lekarne Ljubljana preiskujejo domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih pred leti storila tedanji prvi mož lekarne Marko Jaklič in medijski mogotec Leo Oblak.

Lekarna Ljubljana

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravljajo preiskovalna dejanja pri pravnih in fizičnih osebah na območju Policijskih uprav Ljubljana in Koper.

56 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in štirje kriminalisti PU Ljubljana, na podlagi odredb sodišča, opravlja hišne preiskave in druga preiskovalna opravila ter išče dokaze o storitvi kaznivih dejanj s področja gospodarstva in korupcije.

Gre za policijska opravila v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zoper šest fizičnih oseb, v povezavi s kaznivimi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril, za katero je predpisana kazen zapora do petih let, nedovoljenega dajanje daril, za katero je zagrožena kazen zapora do treh let, pranja denarja, za katero je zagrožena kazen zapora do petih let in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katero je zagrožena kazen zapora do enega leta.

V okviru današnjih hišnih preiskav nobena oseba doslej ni bila pridržana, so sporočili z generalne policijske uprave.

V lekarni so potrdili, da je bila na sedežu Lekarne Ljubljana kriminalistična preiskava. Zapisali so, da se preiskava nanaša na poslovanje zavoda v času predhodnega vodstva. Za pojasnilo smo vprašali tudi na upravi Lekarne Ljubljana, njihov odgovor še pričakujemo.

Mediaspeed
Leo Oblak, predsednik izvršnega odbora Infonet media

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preiskovali domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih pred leti storila prvi mož lekarne Marko Jaklič in medijski mogotec Leo Oblak, poroča 24ur.com.

Policija je že obiskala tudi Lea Oblaka, je za Svet24.si potrdil njegov sodelavec Damjan Rus. Da preiskava poteka tudi na sedežu Infonet medie, so v sporočilu za javnost potrdili v družbi ter dodali, da družba v preiskavi ni med osumljenci.

Po neuradnih informacijah naj bi se preiskava na sedežu radijske mreže Infonet, ki je v lasti Lea Oblaka, začela okoli šeste ure zjutraj. V stavbo naj bi vstopilo sedem policistov, ki so začeli s preiskavo v drugem nadstropju stavbe, kjer ima sedež vodstvo omenjene radijske mreže, poroča Planet.si.

Kot še navaja 24ur.com, naj bi šlo za nedovoljeno dajanje daril, v preiskavi pa naj bi se znašel tudi predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc.

Oblak je policiji dokumente ponudil že pred tremi leti

Po neuradnih informacijah POP TV naj bi policisti Poherca tako sumili nedovoljenega dajanja denarja, Oblaka pomoči pri kaznivem dejanju, Jakliča pa zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril. Pri poslu pa naj bi šlo torej tudi za pranje denarja.

Oblak je pojasnil, da omenjeni 300.000-evrski znesek ni točen in da gre Jakličevo osebno posojilo, ki da mu ga je že vrnil. Za Kemofarmacijo pa da so res izvajali oglaševanje.

Za STA pa je Oblak pojasnil, da so policisti v preiskavah prevzeli dokumente, ki jim jih je sam že pred tremi leti samoiniciativno ponudil. Kot je zapisal, je namreč že 16. septembra 2013 NPU uradno obvestil, da je seznanjen, da poteka preiskava v zadevi, povezani z njihovim poslovnim partnerjem. "Zato sem že septembra 2013 NPU uradno pisno ponudil, da jim izročim vse dokumente v zvezi z zadevo, ki jo preiskujejo. Napisal sem, da sem jim na voljo za vse kar potrebujejo. Na moj dopis nisem prijel dogovora," je navedel.

Dosje Marko Jaklič

Mediaspeed
Nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič.

Jaklič je vodil Lekarno Ljubljana od januarja 2008 do aprila 2013. Za odhod iz Lekarne Ljubljana se je, kot je takrat pojasnil, odločil iz osebnih razlogov. Skupaj z njim pa je lekarno zapustila ožja vodstvena ekipa.

Takrat so v medije prišle informacije, da bo prevzel vodenje radia Index. Po takratnem poročanju Financ je Jaklič v Srbiji s sočlanom iz uprave Vzajemne Francem Henigmanom za 200.000 evrov kupil polovico radia Index. Drugo polovico radia pa naj bi imela v lasti ciprska družba Infonet, ki je v lasti Oblaka.

Nato pa so mediji poročali, da Jaklič ni prevzel vodenje Indexa, pač pa da je nove poslovne priložnosti iskal v srbskem podjetju Jugohemija. 

Jaklič se je skupaj s Henigmanom in še nekaterimi drugimi znašel na zatožni klopi zaradi obtožb o oškodovanju Vzajemne za več kot pol milijona evrov, a so bili s prvostopenjsko sodbo oproščeni. Sedaj je zadeva na višjem sodišču. 

Obdobje Jakličevega vodenja Lekarne Ljubljana so so sicer zaznamovale številne odmevne zgodbe. Očitali so mu preveč tržno obnašanje na področju lekarništva, predvsem s kartico in jabolki zvestobe. Veliko prahu je dvignila tudi ustanovitev LL Grosista, v času vodenja lekarne pa je zaradi plagiatorstva ostal brez magistrskega naziva. 

V času Jakličevega vodenja je bilo nad Lekarno Ljubljana sproženih več nadzorov. Upravni nadzor ministrstva za zdravje je pokazal neskladnost bilančnih podatkov v letih 2007-2010. Prikrojitev bilanc je tako javnemu zavodu omogočila, da je v proračun ustanovitelja - Mestne občine Ljubljana - nakazal več dobička, kot bi ga smel.