Mogočne ciprese

Najprej sekali v Bršljinu, zdaj še na pokopališču

Mirjana Martinović/Dolenjski list
8. 11. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Šmihelsko pokopališče v Novem mestu, na katerem je pokopana tudi Prešernova muza, Primičeva Julija, je že dva tedna žalostno golo. Ciprese so namreč posekali.

Mirjana Martinović
Pokopališče v Šmihelu je s cipresami izgubilo tudi svojo prepoznavno podobo.

Številni obiskovalci šmihelskega pokopališča so bili ob nedavnem dnevu spomina na mrtve zgroženi, ko so ugotovili, da so posekali tamkajšnji mogočni cipresov drevored.

Drevoreda ni več

Obiskovalci grobov so bili 1. novembra šokirani. 

Lastnik pokopališča je Mestna občina Novo mesto, upravlja pa ga novomeška komunala, kjer so se pred kratkim odločili, da zaradi enostavnejšega vzdrževanja pokopališča uredijo poti. A ti načrti so zajemali tudi zamenjavo celotnega drevoreda, kar sloni na arborističnem mnenju, ki so ga izdelali v Arboretumu Volčji Potok.

»Drevored je v slabem stanju. Drevesa so bila glede na vrstno potrebo po svetlobi posajena pregosto, zato se krivijo navzven. Vidne so vezave vrhov različnih dreves preko poti. Nekaj šibkejših dreves je že odmrlo, več drugih dreves pa naglo propada. Posušena in propadajoča drevesa je treba odstraniti iz varnostnih (odpadanje suhih vej) in estetskih razlogov. Sajenje nadomestnih dreves med preostala drevesa nima smisla, ker sadike za normalno rast na teh mestih nimajo ustreznih svetlobnih razmer,« je med drugim zapisano v strokovni oceni.

Mojca Žnidaršič
Drevored v Bršljinu je bil zaradi nestrokovnega vzdrževanja obsojen na uničenje.

Dodaten argument za odstranitev dreves pa so na komunali našli v načrtovanem tlakovanju poti, ob kateri je stal drevored. Po njihovih pojasnilih naj bi imeli težave pri pluženju snega (izmetavanje peska po grobovih in posledično nezadovoljstvo pri najemnikih), pa tudi pri prevozu krst in gradbenega materiala za vzdrževanje in urejanje pokopališč. Tudi strokovnjaki so ocenili, da tlakovanje ob obstoječem drevoredu ne bi bilo izvedljivo.

Za posek je Komunala Novo mesto pridobila kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, celoten drevored pa bodo nadomestili z novimi cipresami enake ali podobne vrste.

Na nova drevesa še vedno čakajo ob Straški cesti v Bršljinu, kjer je občina pred tedni posekala 10 let star drevored. Ob zasaditvi so uporabili premajhna drevesa, nato pa so bila ta še nestrokovno vzdrževana, zato je bil tudi ta posek nujen.