Sedem mest

Topli domovi rešujejo stisko

pr
8. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ženske in njihovi otroci, ki zaradi socialne stiske in drugih vzrokov nimajo svojega doma, lahko začasno namestitev dobijo v materinskem domu. V Sloveniji so ti v sedmih mestih.

Profimedia
Ženske v materinskih domovih imajo šibko socialno mrežo, zato potrebujejo strokovno pomoč.

Novi dom lahko sprejme 28 ljudi Novi materinski dom pod okriljem Centra za socialno delo Ljubljana Šiška lahko sprejme 28 ljudi, v njem pa je zdaj pet mamic in 11 otrok, je povedala vodja programa doma Tina Sterle Novak. Kmalu se jim bosta po njenih besedah pridružili še dve mamici.

Materinski domovi po Sloveniji lahko streho nad glavo ponudijo skoraj 170 materam in otrokom. V Ljubljani na Jarški cesti je nedavno začel delovati nov materinski dom, ki ga bodo odprli ta teden. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za novi materinski dom, prilagojen tudi invalidom in materam z več otroki, namenilo skupno 1,27 milijona evrov, Mestna občina Ljubljana (MOL) pa je zgradila ograjo in dala v brezplačno uporabo zemljišče ob stavbi.

165 mest

Poleg novega materinskega doma na Jarški je v Ljubljani še materinski dom na Litijski cesti, druga mesta z materinskim domom pa so Maribor, Jesenice, Nova Gorica, Solkan pri Novi Gorici, Mozirje in Žalec. V vseh materinskih domovih je na voljo približno 165 mest; glede na potrebe v zadnjem obdobju število mest po oceni ministrstva tudi zadostuje.

Profimedia
Materinski domovi so namenjeni materam, ki zaradi različnih stisk ne morejo zagotoviti ustreznega okolja za otroke.

Programi

Ministrstvo sofinancira programe za preprečevanje nasilja in obravnavo žrtev nasilja ter programe za delo s povzročitelji nasilja prek javnih razpisov za sofinanciranje programov socialnega varstva. Programi vključujejo materinske domove, varne hiše, zatočišča, krizne centre, telefonsko svetovanje, informacijske in svetovalne programe, programe za obravnavo žrtev nasilja ter programe za povzročitelje nasilja. V mreži programov je trenutno približno 430 mest, od tega 290 mest v varnih hišah in zavetiščih ter 165 mest v materinskih domovih.