Obnovljeni na prodaj

Zbrali 110 rabljenih računalnikov in ustvarili novo delovno mesto

Gregor Gruber
8. 11. 2016, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Akcija zbiranja starih računalnikov Zavoda TIP&TAP je uspela. V enem mesecu so zbrali 110 računalnikov, od tega jih je bilo 39 odstotkov primernih za obnovo.

Zavod TIP&TAP
Zbrali so 110 računalnikov, 39 odstotkov jih je primernih za obnovo.

Računalniki, ki so bili primerni za obnovo, so trenutno še v fazi obdelave (akcija se je zaključila šele 3. novembra), kmalu pa bodo na razpolago za kupce na spletni strani tipintap.si. Obnovljene računalnike, ki so v povprečju stari tri leta, slovenskim kupcem ponudijo po dostopni ceni in z enoletno garancijo na delovanje.

Kaj pa so storili s starejšimi računalniki? Uporabili so jih na drugačne načine. V kreativnem otroškem mestu Minicity so na primer otroci iz tipkovnic izdelovali nove predmete, povezali pa so se tudi z Naravoslovnotehnično fakulteto, kjer bodo v naslednjem semestru iz zbranih starih računalnikov ustvarjali nove izdelke in materiale. Kar pa res ni šlo v uporabo, so poslali na deponijo za zbiranje nevarnih odpadkov.

Razveseljiv je tudi »stranski učinek« donacij. Dela z obnovo in sestavljanjem računalnikov je toliko, da bodo v prihodnjih dneh na zavodu TIP&TIP zaposlili osebo iz ranljive družbene skupine.

Zavod TIP&TAP
Slovenska podjetja ostajajo ključna ciljna skupina za pridobivanje računalnikov, saj v povprečju računalniško opremo menjajo na 4 leta, kar pomeni, da gre za novejše računalnike.