Kmečke vloge

Po aferi v kmetijskem zavodu še kriminalisti

Gabrijel Toplak
4. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Svetovalec Uroš Neudauer, ki je pred mesecem dni »pobegnil« z dokumentacijo in vlogami za nepovratna sredstva, je sicer spet na delovnem mestu, a so mu na zahtevo vodstva šteti dnevi.

Gabrijel Toplak
V začetku oktobra je kašnih 50 kmetov pri odgovornih zaman iskalo odgovore.

Trije tedni so že minili, odkar so podravski kmetje razočarani, potrti in precej besni zasedli prostore Kmetijsko svetovalne službe Ptuj na Ormoški cesti 28, ki spada pod Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, in zahtevali odgovore.

Kmetje zaman čakali

Svetovalec specialist za področje namakanja, neuradno, naj bi v svojo obrambo dejal, da nihče ne ve, kakšen je bil resničen potek, in da bo podal tudi svojo plat zgodbe. 

Svetovalec specialist za področje namakanja Uroš Neudauer kljub popolni dokumentaciji nekaterih vlog podravskih kmetov, naslovljenih na agencijo za kmetijske trge, vseh ni poslal na ustrezno institucijo in, kot smo pisali, »pobegnil« neznano kam z dokumentacijo in vlogami za nepovratna sredstva. Približno 50 kmetov je pozno v noč zaman čakalo na njegovo vrnitev, niti vodstvo zavoda ga ni uspelo priklicati po telefonu.

Preiskava poteka

Včeraj je direktor zavoda Andrej Rebernišek povedal, da se je Neudauer vrnil na delo, vendar je zavod zoper njega podal sum kaznivega dejanja zaradi nevestnega dela v službi. »Trenutno se je sicer vrnil na delovno mesto z bolniškega staleža, zato še nismo mogli konkretneje ukrepati. Poteka tudi preiskava, zato zadeve ne bi želel komentirati,« je pojasnil Rebernišek in potrdil, da je Neudauer nepreklicno odstopil s svojega dosedanjega delovnega mesta. O zamujenih vlogah kmetov pa, da poteka že nov razpis, na katerem bodo lahko kandidirali kmetje s tamkajšnjega vodovarstvenega območja. »Za slednje se bomo tokrat še posebej potrudili, da se zadeva ne bi ponovila. Računamo celo, da nobena kmetija ne bo izostala oziroma ne bi oddala vloge,« je dejal direktor in dodal, da je Neudauer pripravljen na pogovore z njimi.

Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj od ustanovitve naprej izvaja strokovne naloge živinoreje, kmetijsko svetovalno službo ter proizvodnjo bikovega in merjaščevega semena.

Preveč dela

Omenjenega svetovalca, ki v tem zavodu dela eno leto in tri mesece, nam včeraj ni uspelo priklicati, smo pa neuradno izvedeli, da je postopal tako, ker se mu je nakopičilo preveč dela. Na mizi je imel okoli 40 vlog, dejansko pa jih do novega razpisa lahko naredi med 15 in 20. Svojo plat zgodbe pa bo še predstavil.