Odpoklic

Analiza razkrila: igračka ogroža zdravje otrok

T.L.
2. 11. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Igračka Vodna absorbcijska pištola ni skladna z veljavno uredbo o varnosti igrač.

ZPS
Odpoklicana vodna absorbcijska pištola.

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru rednega inšpekcijskega nadzora odvzel več vzorcev igrač z izstrelki, z namenom preverjanja njihove skladnosti s predpisi. Igrače so analizirali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, in sicer na fizikalno - mehanskih lastnosti ter ustreznost označevanja. Izkazalo se je, da igrača "Vodna absorbcijska pištola" ni skladna s predpisi o varnosti igrač, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Podatki o izdelku

Ime izdelka: Vodna absorbcijska pištola- absorbent bomb gun

EAN koda: 8010014000516 Poreklo: Kitajska

Št. artikla: M:138, No 2336/140051

Uvoznikv EU: Yong d.o.o., Čulinec 1, 75 Zagreb, Poslovnica 1, Samoborska cesta 145, Zagreb

Distributer: Husanović Jakub s.p. Nine Trgovina, Trg Svobode 001, 1420 Trbovlje

Igrača nevarna za otroke

Opravljene analize vzorca igrače so pokazale, da igrača, poleg tega, da manjkajo osnovne oznake in opozorila, ni prestala preizkusov fizikalno - mehanskih lastnosti. Nabrekljivi projektili se preveč razširijo v vse smeri, prisesalne kapice se ločijo ob preizkusu, raven zvočnega tlaka je presežena. Igrača predstavlja resno tveganje za zdravje otrok. Izdelek ni skladen z veljavno uredbo o varnosti igrač, še sporočajo iz ZPS.

Igrače je distributer umaknil s trga in odpoklical.

ZPS potrošnikom svetuje, da igračo, če jo imate doma, umaknete iz dosega otrok. Igračo je mogoče vrniti v trgovino, kjer je bila kupljena, potrošniki pa so ob tem upravičeni do povrnitve kupnine.