Opozicija ji je nenaklonjena

Bo Cerar zdaj odrekel gostoljubje ministrici?

T.L./M.K./STA
20. 10. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaradi odvzema dveh dečkov starima staršema je na političnem tnalu znova ministrica Anja Kopač Mrak.

Bobo
Pričakujem, da me bodo pravne službe o neustavnosti pravočasno opozorile.

Predsednik vlade Miro Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov danes izrazil zaskrbljenost in zadevo označil za "izredno resno". Cerar, ki se mudi na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, se namerava po vrnitvi v Slovenijo pogovoriti z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in sprejeti "jasna stališča".

"Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je odgovoril Cerar na vprašanje, kako ocenjuje vlogo ministrice v tej zadevi.

"Takoj po vrnitvi iz tujine se lotimo tega vprašanja," je dejal slovenskim novinarjem pred začetkom dvodnevnega vrha voditeljev EU.

Opozicija poziva ministrico k odstopu

Po odločitvi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov je v opoziciji večinsko mnenje, da bi bilo najbolje, če bi ministrica Anja Kopač Mrak odstopila. K razmisleku pozivajo tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Odločitve, da bi prispevali podpise pod morebitno novo interpelacijo zoper ministrico, pa za zdaj še niso sprejeli v nobeni stranki.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na novinarski konferenci poudarila, da bi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak morala odstopiti, če tega ne bo storila sama, pa bi bilo prav, da jo k temu pozove predsednik vlade Miro Cerar.

Po odločitvi vrhovnega sodišča so stališča SMC in DeSUS do ministrice podobna kot ob interpelaciji zoper njo. V SMC jo za zdaj podpirajo, a pričakujejo, da bo izpolnila pogoje. V DeSUS, ki je junija podprla njeno razrešitev, pa poudarjajo ministričino odgovornost za nemoteno delovanje sistema.

Kot je dodala, je nenazadnje premier pred interpelacijo, ki so jo vložili pred nekaj meseci, sam rekel, da je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti določene vidike njene objektivne odgovornosti. "Po odločitvi vrhovnega sodišča o tem ni več dvoma," je poudarila poslanka. Odločitev vrhovnega sodišča po njenih besedah potrjuje dejstvo, da so bili razlogi in argumenti v interpelaciji pravi in da primer kaže na nepravilnosti, ki se dogajajo pod okriljem ministrstva za delo.

Že takrat so pričakovali, da bo ministrica sama odstopila. Rezultat ob glasovanju o interpelaciji pa, kot je dejala Lep Šimenkova, "pove marsikaj, tudi da ministrica v DZ nima podpore". Interpelacijo je namreč podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije pa je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

O interpelaciji še niso razpravljali

Na vprašanje, ali morebiti razmišljajo o vložitvi nove interpelacije ali tem, da bi poslanci SDS prispevali svoje podpise pod interpelacijo, za katero daje pobudo njihov nekdanji strankarski kolega, zdaj nepovezani poslanec Andrej Čuš, pa je odgovorila, da na stranki o tem še niso razpravljali.

Dejstvo pa je, je dodala, da bo v novembru na dnevnem redu interpelacija celotne vlade, katere del je tudi ministrica. Po njenih besedah so nenazadnje v SDS odločitev glede interpelacije že izrekli. "Bi bilo mogoče na mestu vprašati tiste poslance, tudi opozicije, ki takrat niso glasovali za interpelacijo," je še dejala Suzana Lep Šimenko.

Pobudo za interpelaciji je dal Andrej Čuš, ki pa za vložitev interpelacije potrebuje najmanj 10 poslanskih podpisov. Iz koalicije jih ni pričakovati, čeprav je do ministrice, ki je zadnjo interpelacijo za las prestala, tudi iz največje stranke slišati kritike.

Novakova: Je objektivno odgovorna

Tudi po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je ministrica za ta primer objektivno odgovorna, saj je odgovorna za delo centrov za socialno delo, kjer so večkrat ugotovljene nepravilnosti.

Poslanci NSi bodo o tem, ali bodo prispevali podpise oz. podprli interpelacijo, ki se morda obeta, odločili na seji poslanske skupine. A glede na to, da so podprli že prvo interpelacijo zoper ministrico, se po besedah Novakove nagibajo k temu, da bi podprli tudi morebitno novo vloženo. Ob tem je Novakova spomnila, da so poleg opozicije določeno nezaupanje izkazali tudi v vladnih strankah.

V NSi pričakujejo, da se bo ministrica soočila s svojo odgovornostjo in sprejela odločitve, saj očitno ne uživa zaupanja med strankami. Tako bi bilo po mnenju Novakove za ministrico bolje, če bi sama odstopila.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev podpisov za vložitev interpelacije zoper Kopač Mrakovo ne bodo prispevali, je povedala Alenka Bratušek. Sicer je kot predsednica Zavezništva spomnila, da v stranki ne podpirajo interpelacij na interpelacije, ker je 15 ur razprav v DZ brez pogleda naprej brezplodnih. Je pa po njenem mnenju prav, da se predsednik vlade in ministrica glede na sodbo vrhovnega sodišča pogovorita in razmislita, kako naprej.

Dobovšek: Sama bi morala odstopiti

O morebitni podpori interpelaciji, če bo do nje prišlo, bodo v poslanski skupini še razmislili. Vodja poslanske skupine Bojan Dobovšek je sicer v sporočilu navedel, da bi morala ministrica sama ponuditi odstop, saj je to "samo zadnji kamenček v mozaiku napačnih politik ministrstva".

Ni pa prav, da se takšne zadeve dogajajo, še najmanj na hrbtu otrok, pravi Bratuškova. V izjavi je tudi pozvala vrhovno sodišče, da o zadevah začne odločati celovito. Vrhovno sodišče bi moralo prevzeti odgovornost in rešiti zadevo do konca, je še dejala Bratuškova.

Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem dveh velenjskih dečkov iz vrtca marca letos nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka ostajata pri rejnikih.