Uradni obisk

Predsednik Pahor gre v Vatikan

J.P./STA
15. 10. 2016, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se bo na povabilo papeža Frančiška v ponedeljek mudil na uradnem obisku pri Svetem sedežu. Obisk pomeni nadaljevanje rednega dialoga in je priložnost za izmenjavo pogledov na različne teme z visokimi predstavniki Svetega sedeža, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Marko Vavpotič
V pogovorih z visokimi predstavniki Svetega sedeža bo izražen interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

Predsednika republike in zunanjega ministra Karla Erjavca, ki ga bo spremljal na obisku, bo v Vatikanu sprejel papež Frančišek, srečala se bosta tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

Spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij bo predsednik republike obeležil s svečano posaditvijo drevesa v vatikanskih vrtovih. Ob priložnosti obiska se bo srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo v Vatikanu.

V pogovorih z visokimi predstavniki Svetega sedeža bo izražen interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih, so pojasnili ob napovedi dogodka.

Ob tem so spomnili, da je nazadnje državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin Slovenijo obiskal februarja ob uradnem odprtju apostolske nunciature v Ljubljani. Odprtje prostorov v letu, ko Slovenija praznuje 25-letnico samostojnosti, je imelo posebno sporočilno vrednost, saj je bil Sveti sedež med prvimi državami, ki so priznale Slovenijo kot samostojno državo.

Dodali so še, da je odprtje novih prostorov apostolske nunciature pomenilo realizacija dogovora, ki ga je predsednik republike, takrat v funkciji predsednika vlade, sklenil s predhodnikom kardinala Parolina državnim tajnikom Tarcisiom Bertonejem ob njegovem obisku v Sloveniji leta 2010. Nunciatura je pred tem na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata julija 1995.

Ponovil bo vabilo papežu

Sedaj je čas, da naredimo korak naprej, zato bo predsednik Pahor ob uradnem obisku ponovil vabilo papežu za obisk Slovenije, so sporočili iz urada predsednika republike.

Glede na aktivnosti in angažiranost Svetega sedeža pri globalnih vprašanjih bodo teme pogovorov različna aktualna mednarodna vprašanja, med njimi tudi vprašanje migracij. Predstavljene bodo dosedanje aktivnosti in stališča Slovenije na tem področju.

Pahor bo v Rim prispel v nedeljo, ko bo obiskal Slovenski papeški zavod Slovenik, kjer ga bo pozdravil rektor zavoda Franc Mihelčič. V rezidenci slovenskega veleposlanika pa se bo srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu.

Ob uradnem obisku v Vatikanu bo predsednik Pahor v ponedeljek obiskal tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti tako Slovenije kot Suverenega malteškega viteškega reda. Sogovornikom bodo predvidoma predstavili tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Pahor bo v Vatikan odpotoval po tistem, ko se je februarja v Sloveniji mudil vatikanski državni tajnik. Obisk Parolina, ki velja za drugega človeka v vatikanski hierarhiji, je bil v veliki meri namenjen tudi vprašanju begunske krize. Kardinal je takrat obiskal sprejemni center za migrante v Dobovi. Na begunsko krizo redno opozarja tudi papež Frančišek, ki je kritičen do držav in kristjanov, ki begunce zavračajo.

Dobri odnosi

O begunski krizi se je novembra lani v Vatikanu pogovarjal zunanji minister Erjavec, pred tem pa je maja lani Frančišek v Vatikanu sprejel premierja Mira Cerarja. Papež in Cerar sta takrat potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem, sicer pa je bilo tudi na tem srečanju govora o begunski problematiki. Premier je papeža še povabil na obisk v Slovenijo.

Odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem so dobri, odprto pa ostaja vprašanje vojaškega ordinariata, ki bi skrbel za duhovno oskrbo vojakov in policistov in bi ga vodil škof, cerkvenopravno pa bi bil izenačen s škofijo. Vatikan si za njegovo ustanovitev prizadeva že vrsto let. Vojaški ordinariat sicer ne bi bil novost, saj duhovna oskrba v Slovenski vojski že obstaja. Pravni temelj za ustanovitev vojaškega ordinariata je sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem iz leta 2001.