Dve ponudbi

Država bi se krepila v Petrolu

T.L.
13. 10. 2016, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po neuradnih informacijah naj se za delnice Petrola, ki jih prodaja NLB, zanimala tudi državna SDH.

STA
Kdo bo kupil paket delnic Petrola, ki ga prodaja NLB?

Slabih šest mesecev pred iztekom mandata večine dozdajšnjih članov nadzornega sveta Petrola v največjem slovenskem naftnem trgovcu prihaja do novih lastniških premikov.

Slovaško-češka finančna skupina J&T, lastnica slabih 13 odstotkov Petrola, se zanima za nakupe dodatnih delnic pri naftnem trgovcu, poroča Siol.net, kjer še pišejo, da naj bi si finančna skupina med bodočimi nadzorniki želela imeti tudi svojega predstavnika. Večini članov NS Petrola se mandat izteče čez približno šest mesecev.

Tudi SDH v nakup?  

Potezo pa je potegnila tudi država. Neuradno naj bi si tudi Slovenski državni holding (SDH) želel povečati državni delež v Petrolu. Njihova ponudba naj bi kazala, da si država ne želi, da bi finančna skupina pridobila večjo vlogo pri odločanju v Petrolu.

Uradnih informacij s slovenske strani pa ni. Tako NLB, ki prodajajo paket 1,5 odstotka delnic Petrola, kot tudi SDH poslovnih odločitev ne komentirajo, pišejo na portalu.

Neuradno pa so v NLB na razpis za prodajo do prejšnje srede, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, prejeli najmanj dve. Poleg SDH se za paket delnic Petrola zanimajo tudi v skupini J&T.

Neuradno naj bi bila ponudba skupina J&T slabša od ponudbe SDH. Če bi NLB paket 1,5 odstotka delnic Petrola prodala po borzni ceni, bi moral kupec zanje plačati skoraj deset milijonov evrov, poroča portal. Denar za posel naj bi država SDH zagotovila v proračunu, in sicer z računa finančnih terjatev in naložb, na katerega se steka denar od privatizacij, namenjen pa je odplačilu obveznosti države do posojilodajalcev.