Neuradno

Zaradi posredovanja pri iskanju službe ovadili Jankovića?

M.K.
13. 10. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policija naj bi podala kazensko ovadbo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

STA
Župan Zoran Janković je že ob preiskavi vse ovadbe zanikal kot neresnične.

Po poročanju več medijev so na specializiranem državnem tožilstvu 15. septembra prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja sprejemanja za nezakonito posredovanje po členu 263 KZ-1. Kot domnevajo mediji, naj bi šlo za primer, ko naj bi bil Janković od znane ljubljanske farmacevtke v zameno za "ureditev službe" v Lekarni Ljubljana zahteval spolne usluge.

Na odgovore specializiranega državnega tožilstva še čakamo.

Ovadba se navezuje na preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), katerega preiskovalci so decembra 2015 opravili več hišnih preiskav, med drugim v prostorih Mola, VO-KA in neuradno tudi KPL. S preiskavami so iskali dokaze za sume jemanja in dajanja podkupnine, nezakonitega posredovanja in zlorabe položaja, s katerimi naj bi nastalo za 150.000 evrov škode.

Janković je razkritje NPU takrat zanikal, farmacevtka, katere ime je kasneje prišlo v javnost, pa ne. Danes je zaposlena v eni od enot Lekarne Ljubljana. Viri so medijem takrat razkrili, da naj bi na zaslišanju pred kriminalisti NPU potrdila ugotovitve iz tajnih policijskih prisluhov in povedala, da je "bila z Jankovićem".

Zorana Jankovića, ki je v preteklosti očitke zanikal, smo prosili za odziv na ovadbo. Njegova pojasnila še čakamo.

Janković: Od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug 

"To je popolna neresnica. Nikoli od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug," je že decembra lani v izjavi za medije zanikal Janković. Dodal je še, da je bila "dotična gospa" v Lekarnah Ljubljana zaposlena že eno leto, preden naj bi se očitano mu dejanje zgodilo.