Napadalec ga je poklical

Škofjeloški župan ne ve, zakaj ga je atentator "vzel na piko"

G.G./STA
5. 10. 2016, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Škofjeloški župan Miha Ješe je bil pred tednom tarča napadalca, danes pa je že obiskal svoje sodelavce na občini. Povedal je, da ga napad ne bo odvrnil od županovanja. Napadalca sicer pozna, a ne ve, kakšen bi bil lahko povod za njegovo dejanje

STA
"Žal nekaj časa za občane ne bom dosegljiv, bom pa lahko odgovarjal na njihova vprašanja v pisni obliki," je pojasnil Ješe.

Ješe je opisal potek dogodkov prejšnjo sredo zjutraj. Kot običajno se je s kolesom peljal v službo. "Pred Tehnikom se mi je naenkrat zabliskalo in čez nekaj časa sem se zbudil v reševalnem vozilu. Policisti so me spraševali, kako in kaj. Poklical sem v službo, da me ne bo, in poklical domov," je dramatične dogodke opisal Ješe.

Danes se je posebej zahvalil policistom, reševalcem in osebju ljubljanskega kliničnega centra, kamor so ga nato odpeljali. Izkazalo se je, da ima zlomljeno ledveno vretence in ključnico ter da je cela leva hrbtna stran močno udarjena. "Še dobro, da sem imel čelado, kajti glava je ostala cela," je izpostavil Ješe in povedal, da je sicer imel pretres možganov, vendar ni čutil glavobola ali drugih posledic.

Delal bo od doma

Najhujši je zlom ledvenega vretenca. "En mesec moram nositi opornico in bom pretežno počival, hrbtenica mora biti stalno fiksirana," je povedal, a dodal, da namerava še naprej voditi občino, začasno kar od doma, kjer bo imel tudi kolegije s sodelavci. "Žal nekaj časa za občane ne bom dosegljiv, bom pa lahko odgovarjal na njihova vprašanja v pisni obliki," je še pojasnil.

Pozna Ješe napadalca Blaža Kujundžića? Pravi, da ga. Že od leta 1971, ko sta na isti gimnaziji, med njima sta bila dva letnika razlike. Se mu svita, zakaj ga je želel povoziti, ubiti, kot domnevajo policisti? Ne! "Nisem pa z njim imel nobenih posebnih kontaktov, tudi v zadnjem času ne. Zato mi je čisto nelogično, zakaj me je vzel na piko," je izpostavil Ješe. Pojasnil je, da sta se pozdravljala, kaj več od tega pa ne, nikdar se tudi ni najavil za srečanje z njim na občini.

Tudi tega ne razume, kako bi bil lahko povezan z besedami, ki jih je ob prihodu pred preiskovalnega sodnika izrekel Kujundžič, in sicer "Živela svobodna Slovenija! Smrt tranzicijskim nepravilnostim!". Kot je dejal Ješe, ki je dolgo vodil Gorenjsko predilnico, se v tem ne vidi: "Vem, da sem v Gorenjski predilnici dobro delal. To lahko najbolje povedo moji sodelavci. 700 jih je v pokoju, namesto da bi šli v stečaj."

S preiskavo se ne bo obremenjeval

Preiskovanje motivov bo Ješe prepustil policiji, poleg tega računa, da bo svoje naredilo sodstvo. "Jaz se pa ne mislim s tem preveč obremenjevati, treba je voditi občino," je izpostavil. Ob tem je zagotovil, da bo še naprej delal enako kot doslej, in sicer "v duhu pravičnosti do vseh in v duhu dviga kakovosti življenja občanov". Ne razmišlja o tem, da bi okrepil varovanje na občini. Spomnil je, da so bila nekoč vrata občinske stavbe zaprta. "Prva stvar, ki sem jo naredil, ko sem začel županovati, je bilo, da sem vrata umaknil in zagotovo jih ne bom dal nazaj," je dejal.

Napadalec ga je poklical

Stika s storilcem ne bo iskal. "Me je pa sin poklical in povedal, da družina ni nič kriva, kar je seveda logično, da ni," je povedal Ješe, ki o odškodninski tožbi zaenkrat še ne razmišlja. "Najprej se bom skupaj spravil, potem bomo pa videli. Zagotovo bom zahteval vsaj povračilo škode," je dejal in dodal, da potrebuje novo kolo, saj je obstoječe povsem uničeno.