Nož v hrbet

Grobi Janša obračunal s prijateljem

ms
26. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znano je, da je nekdanji direktor Sove Damir Črnčec takoj po zaprtju Janeza Janše prevzel Odbor 2014 ter organiziral shode pred vrhovnim sodiščem in z njimi zahteval njegovo takojšnjo izpustitev iz nezakonitega zapora, zdaj pa mu prvak SDS Janez Janša vrača z anonimkami in grobimi osebnimi diskvalifikacijami.

Bobo
"Generacija iz Demosa je izčrpana in izmučena zaradi vojevanja nepoštenih četrtstoletnih bitk."

Po naših zanesljivih virih je na zadnji seji sveta stranke »nezmotljivi« vodja SDS obračunal s tremi ljudmi – svojimi zdaj očitno že nekdanjimi prijatelji: z Romanom Leljakom, Jožetom Dežmanom in Damirjem Črnčecem. Slednja je celo obtoževal, da Arhivu nista predala vsega gradiva iz Sove, a ob tem pozabil dve izjemno pomembni dejstvi.

Mediaspeed
Damir Črnčec je v bran stopil tudi Veri Ban, ko so na stranki dejali, da odhaja zaradi spora z mizo.

Prvo je, da je ravno gradivo, predano leta 2013, omogočilo razkritje ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca leta 1972, drugo pa, da prav v mandatu prve Janševe vlade (2004–2008) ni bilo nikakršnih predaj, temveč je po naših podatkih takratni direktor Andrej Rupnik celo onemogočil dostop do tega gradiva. Še več, prav Rupnik je tisti, ki po informacijah dobro obveščenih virov zdaj najbolj pritiska na avstrijsko policijo, da bi ustavila kriminalistično preiskavo zoper nekdanja slovenska udbovca Silva Gorenca in Borisa Mužiča zaradi ugrabitve Stjepana Crnogorca.

Kdo je pisal anonimko?

Toda to še ni vse. Nekaj dni pred omenjeno sejo sveta SDS v Lenartu se je pojavila anonimka, ki je nekdanjega direktorja Sove obtoževala, da je želel prevzeti SDS in da sodeluje z udbovskimi kadri v Sovi. »In zakaj sumimo, da je Črnčec, ki se sicer v medijih zelo rad pojavlja kot velik zagovornik evropskih demokratičnih standardov, dejansko simpatizer tranzicijske levice ali pa celo orodje v njenih rokah pri rušenju stranke SDS in njenega predsednika? Naj vas ponovno spomnimo na nenavadno idejo Črnčeca in prekomerno ambicioznih njegovih mladeničev, ki so skušali pred časom pod krinko ideje o ustanovitvi Demosa 2.0 prevzeti oblast v SDS,« so med drugim zapisali domnevno zaskrbljeni uslužbenci Sove.

Vidni član SDS o Janši »Obnaša se kot Hitler leta 1945,« je vidni predstavnik SDS komentiral zadnje obnašanje njihovega večnega predsednika. To, kar se je dogajalo na zadnji seji sveta stranke v Lenartu, je označil za popolno norost: »Človeka, ki ga je vlekel iz zapora, obtožuje zarote, sam pa sklicuje novinarske konference s tajkunom in udbašem Igorjem Bavčarjem.« 

Anonimko, ki je, zanimivo, ni prejel noben drug medij, z izjemo strankarskega biltena Demokracija, je njen urednik Metod Berlec poslal Črnčecu s prošnjo za komentar, ta pa je takoj vedel, koliko je ura, in mu odgovoril: »Haha, Metod! Pozdravi Janeza!« Anonimko in odgovor Berlecu je nato Črnčec objavil tudi na svojem twitter profilu. Berlec se je nato po twitterju sprenevedal: »To anonimko sem dobil na mejl očitno iz Sove in sem te samo novinarsko vprašal za komentar. A človek še vprašati ne sme več?« Na našem uredništvu smo pregledali vse tako imenovane anonimke iz Sove in jih primerjali med seboj. Zelo jasno je, da je samo pri tisti, ki jo je prejela Demokracija, dodan odstavek, ki so ga očitno prilepili zaskrbljeni uslužbenci predsednika SDS. V skladu s svojo staro prakso lepljenja za diskvalifikacijo drugače mislečih.

V katerem grmu tiči zajec

Prilepljeni odlomek pa tudi razkriva, s čim se je Črnčec zameril večnemu voditelju opozicije, ki ga nekateri že primerjajo z beloruskim diktatorjem Lukašenkom. Črnčec je namreč decembra lani v reviji Reporter napisal komentar Bodeča žica, v katerem se je zavzel za ustanovitev Demosa 2.0, ki bi temeljil na enakopravnosti in medsebojnem spoštovanju vseh pridruženih strank. Toda Janšo je najbolj zbodel tale stavek: »Generacija iz Demosa je izčrpana in izmučena zaradi vojevanja nepoštenih četrtstoletnih bitk. Čas je, da začnejo nuditi nasvete. Ja, postanejo naj desni strici iz ozadja, v ospredje pa naj svoje sposobnosti pokažejo nečaki.«

To, da bi se Janša umaknil komurkoli, je zanj seveda bogokletje in udbovska zarota, pa čeprav je v vseh zahodnih demokracijah standard, da politik, ki izgubi volitve, odstopi in priložnost ponudi drugemu. Ampak v SDS bo očitno Janša predsednik vse do svoje smrti. Tako kot je bil tovariš Tito dosmrtni predsednik zdaj že rajnke Jugoslavije. Mimogrede, Jože Pučnik se je po volilnem porazu SDS leta 1992 umaknil in stranko prepustil Janši.