Manjka 36 dijakov

Gimnazija s finančnimi težavami

Gabrijel Toplak
26. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prve letnike gimnazije Ptuj se je vpisalo 112 dijakov, skupaj pa jim na ravni šole za optimalno doseganje normativov manjka še 36. Župan Miran Senčar je prepričan, da ima gimnazija težave predvsem zaradi znižanega vpisa, kar pa je težava tudi v drugih šolah po Sloveniji.

sta
Župan ni pripravljen prevzeti odgovornosti države.

Ptujska gimnazija se lahko pohvali s številnimi uspehi svojih dijakov na različnih tekmovalnih področjih, a zadnja leta se srečuje s stalnim zmanjševanjem števila dijakov. To je za Svet24 potrdila tudi ravnateljica Melani Centrih. »Lani smo se zaradi razkoraka v višini 127 tisoč evrov poslovili od štirih sodelavcev, za katere so uporabili kriterije iz kolektivne pogodbe za področje vzgoje in izobraževanja.«

Razmeroma star kolektiv

Letos imajo v prvih letnikih vpisanih 112 dijakov, skupaj pa jim na ravni šole za optimalno doseganje normativov manjka 36. Centrihova priznava, da imajo razmeroma star kolektiv, saj je kar 34 zaposlenih starih več kot 50 let. »Smo motivirani in usposobljeni, potrpežljivi in prodorni,« meni ravnateljica. Šolsko ministrstvo po njenih besedah zdaj čaka na učinke tega, kar so v zadnjih mesecih dorekli. Do 1. decembra imajo podpisano pogodbo za dofinanciranje, potem se bodo dogovarjali naprej.

Apel ministrstvu

Na gimnaziji upajo na pomoč občine, pravi Centrihova, vendar župan Miran Senčar opozarja, da je treba biti zelo pazljiv pri občinskih ponudbah državi, da bi pomagale reševati programe, ki bi jih sicer morala država. »Ministrstvu lahko pošljemo apel, da potrebujemo izobražene kadre in da mora biti ptujska gimnazija financirana enako kot ostale,« pravi Senčar.