Zaostrovanje

Rusija zavrača obtožbe glede vojaškega posredovanja v Siriji

M.K./STA
26. 9. 2016, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rusija je danes kot nesprejemljive označila obtožbe Velike Britanije in ZDA, ki sta v Varnostnem svetu Združenih narodov Moskvo obtožile barbarstva in vojnih zločinov v Siriji, medtem ko ruska in sirska letala že dneve silovito bombardirajo vzhod Alepa, ki je pod nadzorom upornikov.

Profimedia
V bombardiranju vzhodnega dela Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo od začetka ofenzive sirske vojske minuli petek ubitih najmanj 124 ljudi, večinoma civilistov.

"Opozarjamo na splošen nesprejemljivi ton in retoriko predstavnikov Velike Britanije in ZDA, ki lahko škodijo našim odnosom in procesu rešitve sirskega konflikta," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na izrednem zasedanju VS ZN, ki so ga v nedeljo sklicali zaradi ofenzive sirskih sil na vzhod Alepa, sta bila Moskva in Damask večkrat obtožena vojnih zločinov.

Veleposlanica ZDA Samantha Power je Moskvo obtožila, da vztrajno govori eno, dela pa nasprotno. "To, kar Rusija podpira in dela, ni boj proti terorizmu, ampak barbarstvo," je dejala. Britanski veleposlanik Matthew Rycroft je Rusijo obtožil, da s sirskim režimom izvaja vojne zločine in da so v Alepu "sprožili nov pekel" ter da proti tamkajšnjim civilistom uporabljajo vnetljivo strelivo.

V bombardiranju vzhodnega dela Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo od začetka ofenzive sirske vojske minuli petek ubitih najmanj 124 ljudi, večinoma civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je v nedeljo za propad premirja v Siriji okrivil upornike, zahodno koalicijo pa, da ne zna ločiti med zmernimi silami, ki jih podpira, in terorističnimi skupinami. Zaradi tega je sedaj menda zagotavljanje miru skorajda nemogoča naloga, čeprav si Rusija še vedno želi premirja in pogajanj.

Tudi Peskov je danes ponovil, da je imela prekinitev ognja, za katero so se dogovorile ZDA in Rusija 9. septembra, a je propadla po tednu dni, le majhen učinek, da pa je še niso pokopali.

"Moskva ni izgubila upanja in politične volje, da vloži maksimalne napore za dosego politične rešitve v Siriji," je dejal Peskov.

V Alepu, ki je od sredine leta 2012 razdeljen na zahod pod nadzorom vladnih sil in vzhod pod nadzorom upornikov, od začetka ofenzive vladnih sil poročajo o najhujših spopadih v zadnjih letih. O silovitem obstreljevanju vzhodnega dela mesta poročajo tudi danes. Observatorij je danes poročal o več deset letalskih napadih ter številnih ranjenih in najmanj dveh mrtvih civilistih.