Interpelacija

Gašperšič: "Kdor nasprotuje javno-zasebnemu partnerstvu, nasprotuje gradnji drugega tira"

M.K./STA
20. 9. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

DZ se je seznanil z razlogi za interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, glavni med njimi je povezan s projektom drugega tira Koper-Divača. Poslanci so napovedali 14 ur razprave, po kateri je pričakovati, da se bo minister obdržal na položaju. Vseh glasov koalicije sicer še nima zagotovljenih.

STA
Minister Gašperšič je namesto k širitvi sumov pozval k prizadevanjem za resnico.

Interpelacijo so ob podpori poslancev NP in nepovezanega poslanca Andreja Čuša pripravili v ZL, katere poslanec Matej T. Vatovec je dejal, da se je kmalu po Gašperšičevem imenovanju na položaj ministra izkazalo, da bodisi ni strokovnjak ali pa da svoje znanje uporablja za to, da dela v nasprotju z interesom državljank in državljanov Slovenije.

Ključni očitki vlagateljev interpelacije zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča so zaviranje gradnje drugega tira, privatizacija državne strateške infrastrukture, sumi nezakonitega delovanja in površnost pri vodenju resorja.

Vlagatelji interpelacije Gašperšiču očitajo zaviranje izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, privatizacijo državne strateške infrastrukture in površnost pri vodenju infrastrukturnega resorja, sumijo ga tudi nezakonitega delovanja.

"Drugi tira po načinu javno-zasebnega partnerstva ni mogoč"

Vatovec se je v obrazložitvi očitkov najdlje zadržal pri projektu drugega železniškega tira Koper-Divača. Spomnil je, da je minister projektu nasprotoval že ob imenovanju na položaj, nato pa nasprotovanje kmalu zamenjal za zaviranje, saj vztraja pri izvedbi prek javno-zasebnega partnerstva, ki da je najdražji možen način gradnje in pomeni tudi privatizacijo infrastrukture.

Zasebnega investitorja za drugi tir je po Vatovčevih besedah namreč mogoče dobiti le na en način - preko razkosanja in privatizacije Luke Koper ali preko privatizacije Slovenskih železnic. "Minister Gašperšič je pokazal, da ni nič drugega kot lakaj zasebnega kapitala, ki steguje prste po slovenski infrastrukturi," je poudaril poslanec in ocenil, da bo v primeru, da Gašperšič ostane na položaju, drugi tir postal nerealizirani slepi tir.

Minister zavrnil očitke

Gašperšič je v odgovoru že uvodoma zavrnil vse očitke in medtem ko naj bi ga v SD in DeSUS podprli, pa še nima zagotovljene podpore vseh poslancev svoje stranke.

Minister je drugi železniški tir Koper-Divača označil kot prioriteto vlade, ministrstva in njega kot ministra. Spomnil je na vse dosedanje aktivnosti v zvezi s projektom in zatrdil, da izvedba projekta ni bila nikoli vprašljiva, ampak da so se vsa vprašanja nanašala le na časovno dinamiko in finančno konstrukcijo.

Gašperšič je pojasnil, da je na začetek gradnje drugega tira v letu 2017 tudi vezal svoj mandat, ki ga bo, kot zatrjuje, v primeru neuspeha vrnil predsedniku vlade. Očitke iz interpelacije, da zavira gradnjo, pa je ocenil kot poskus preprečitve izvedbe projekta prek javno-zasebnega partnerstva. "Kdor nasprotuje temu, nasprotuje gradnji drugega tira," je poudaril.

Minister je dejal, da se je vlada za javno-zasebno partnerstvo odločila zaradi slabih izkušenj s financiranjem nekaterih infrastrukturnih investicij v preteklosti, denimo Teša 6, zaradi makrofiskalnih omejitev in zato, da breme projekta nosijo tudi prejemniki njegovih neposrednih koristi, ne pa samo davkoplačevalci.

Poslanci o podpori ministru

Podporo poslanke SMC Lilijane Kozlovič si bo pridobil, če bo danes odgovoril na vsa njena vprašanja. "Če je realno, da prihodnje leto pride do gradnje drugega tira, se mi ne zdi smiselno, da bi na položaj ministra dajali drugo osebo," je pojasnila pred začetkom seje in spomnila na Gašperšičevo obljubo, da bo odstopil sam, če zaveze glede gradnje drugega tira ne bo izpolnil.

Poslanec SMC Marko Ferluga napoveduje pestro razpravo. Čeprav še ni povedal, ali bo interpelacijo podprl, ali pa se bo glasovanja vzdržal, pa je priznal, da ga bo Gašperšič danes težko prepričal. "Ne bom glasen. Umirjeno bom poslušal, kaj pravijo vsi mojstri," je povedal Ferluga in dodal, da tudi njegovo članstvo v SMC, ki sta ga s poslancem Tilnom Božičem zamrznila zaradi dogajanja v Luki Koper, ostaja zamrznjeno. "Če minister ostane, mu želim srečo, a imam svoje mnenje," je pristavil Ferluga. Tudi Božič napoveduje glasovanje po svoji vesti oz. presoji.

STA
Minister Peter Gašperšič Interpelacijo razume kot možen, a nespameten poskus preprečiti, da bi se drugi tir izvedel z javno-zasebnim partnerstvom

Vse opozicijske poslanske skupine napovedujejo podporo interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Strinjajo se s predlagatelji, da minister ne dela dobro, še posebej pri vodenju projekta drugega tira. V koaliciji si o oceni Gašperšičevega dela niso enotni, a interpelacije ne bodo podprli.

STA
Pred začetkom seje.