Slovenski pridelovalci so ogorčeni

Kako dolgo še? Hrvati svoje vino tržijo z oznako 'teran'

R.T.
20. 9. 2016, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Državna sekretarka Tanja Strniša se je včeraj na ministrstvu srečala s predstavniki pridelovalcev Terana. Ti so zaskrbljeni, ker se v hrvaških trgovinah še vedno trži hrvaško vino z oznako 'teran', ki ni bilo pridelano na kraški planoti, kot to zahteva pravi red Evropske unije.

MH Pliskovica
Slovenija je Teran zaščitila leta 2000, štiri leta pozneje je zaščita postala del Evropskega prava.

Pridelovalci s Krasa so 16. oktobra zaradi nezakonite uporabe zaščitene označbe porekla Teran za hrvaška vina preko mreže SOLVIT vložili pritožbo (sistem neformalnega reševanja sporov na področju notranjega trga Evropske unije).

Hrvaško pozivajo, da mora kot država članica EU zagotoviti spoštovanje pravnega reda.

Kršitve bodo prijavljali

Ogorčeni so, kot so obvestili Tanjo Strnišo, sekretarko na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da se na vinih hrvaških pridelovalcev še kar pojavlja nezakonita uporaba imena zaščitene označbe porekla Teran, čeprav je Teran zaščitena označba porekla izključno za vino, pridelano na slovenskem Krasu. Poudarili so, da je v skladu z veljavno zakonodajo Teran izključno slovenski, da prostora za kompromis ni in da se o celovitosti svoje zaščite niso pripravljeni pogovarjati. Vse zaznane kršitve bodo zato prijavljali pristojnim organom, Hrvaško pa pozivajo, da mora kot država članica EU zagotoviti spoštovanje pravnega reda.

Zaščiten na ravni Evropske unije

Slovenija je Teran zaščitila leta 2000, štiri leta pozneje je zaščita postala del Evropskega prava, kar pomeni, da je Teran zaščiten tudi na ravni Evropske unije. Hrvaška takrat zaščiti ni ugovarjala, čeprav bi lahko. Prav tako ni zaprosila za morebitno izjemo za označevanje z nazivom v času pristopnih pogajanj, ko ji je pravni red to omogočal.