Begunski center na Lezbosu

Požar ukrotili, pobegnilo več tisoč migrantov

M.K./STA
20. 9. 2016, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gasilcem je uspelo ukrotiti velik požar v begunskem centru Moria na Lezbosu, ki pa je zdaj močno poškodovan. Zgorela je več kot polovica centra. Požar naj bi po zanetili migranti sami.

Twitter
Požar naj bi po pojasnilih tamkajšnje policije verjetno zanetili migranti sami, vznemirjeni zaradi govoric, da jih bodo premestili v Turčijo.

Požar je v ponedeljek izbruhnil po spopadu med dvema skupinama različnih narodnosti, medtem ko je atenski časnik Katimerini poročal, da so migranti požar zanetili, potem ko so v centru začele krožiti govorice, da se bodo začele deportacije v Turčijo. Po poročanju časnika To Vima pa so migranti ogenj zanetili na več lokacijah tako znotraj centra kot zunaj.

Zaradi močnega vetra se je požar razširil, zato je iz centra pobegnilo med 3000 in 4000 migrantov.

Zaradi prisotnosti policije so se strasti pomirile, potem pa sta se v oljčnem nasadu v bližini centra izbruhnila dva manjša požara, pozneje pa še tretji v samem centru.

Zaenkrat o žrtvah ali ranjenih ne poročajo, je pa pogorišče po poročanju grške televizije Skai podobno bojišču.

Twitter
Pogorišče v begunskem centru Moria je podobno bojišču.

Po ocenah policije je potem iz centra Moria, ki je bil zgrajen za okoli 1500 ljudi, pobegnilo med 3000 in 4000 migrantov. Veliko jih je prišlo do glavnega mesta na otoku Mitilini kakih šest kilometrov daleč, od koder vozijo trajekti proti Atenam. Trajektni promet se je zdaj sicer ustavil.

Ogenj je uničil več kot 60 odstotkov begunskega taborišča. Vir v policiji pa je pojasnil, da je uničenih 60 montažnih hišic, sto šotorov in trije bivalni kontejnerji.

Po navedbah vira na pristojnem grškem ministrstvu bodo begunski center v Morii obnovili, kakor hitro bo mogoče, dotlej pa bodo družine namestili v drug begunski center na Lezbosu.

Na otoku je trenutno mirno, a še napeto. Za varnost na otoku bo skrbelo še dodatnih 40 policijskih specialcev.

Župan Lezbosa Spiros Galinos se sicer boji, da bi zaradi kaotičnih razmer po požaru na otoku v kratkem lahko izbruhnili novi, še hujši izgredi. Ob tem je v pogovoru za grški radio Parapolitika FM priznal, da je bilo zaradi prenatrpanosti centra le vprašanje časa, kdaj bodo tam izbruhnili nemiri. Dodal je, da je oblasti v Atenah večkrat prosil za pomoč pri obvladovanju begunske krize.

Nevzdržne razmere

V Grčiji je trenutno več kot 60.000 beguncev in migrantov, nevladne organizacije pa opozarjajo na nevzdržne razmere v tamkajšnjih begunskih taboriščih. Ta so prenaseljena in v njih vladajo slabe higienske razmere. Položaj je še posebej akuten na Lezbosu in drugih grških vzhodnoegejskih otokih. Po podatkih grške vlade je na petih otokih nameščenih 13.000 ljudi, medtem ko zmogljivosti zadoščajo za manj kot 8000 oseb.

Twitter

Število prihodov migrantov v Grčiji se je sicer močno povečalo, minuli konec tedna je samo prek Turčije prišlo 374 ljudi. Vzrok za porast prihoda migrantov ni znan, grški mediji pa poročajo, da so se tihotapci zaradi napovedanega slabega vremena odločili v Grčijo spraviti več ljudi. Iz Grčije so sicer danes poročali tudi o smrtni žrtvi spora med migranti.