Osumljeni terorist

Domnevnega bombaša obtožili poskusa umorov policistov

M.K./STA
20. 9. 2016, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tožilstvo ameriške zvezne države New Jersey je 28-letnega afganistanskega priseljenca Ahmada Khana Rahamija po aretaciji obtožilo poskusa umora petih policistov, zaradi česar ga lahko držijo za zapahi, isto tožilstvo pa skupaj z newyorškim in zveznim pripravlja zajetno obtožnico zaradi bombnih napadov.

FBI
Rahami je ameriški državljan, ki je bil rojen v Afganistanu. Nazadnje je stanoval v Elizabethu v New Jerseyu.

Rahamija so prijeli v ponedeljek v Lindnu v državi New Jersey, potem ko je lastnik bara opazil moškega, ki spi pred vrati in poklical policijo, da mu pomaga pregnati "brezdomca". Policist, ki je spečega bradača prebudil, je takoj ugotovil, da gre za trenutno najbolj iskano osebo v ZDA, osumljenec pa je potegnil pištolo in ga zadel v prsi.

Na srečo je imel policist na sebi neprebojni jopič in se je lahko skupaj s štirimi drugimi kolegi pognal za bežečim osumljencem, ki je streljal nanje. Na koncu so ga samo ranili v nogo.

Aretacija po strelskem obračunu

S 5,2 milijona dolarjev varščine ga bodo zadržali za zapahi

Odpeljali so ga v bolnišnico, sodišče pa mu je po obtožnici odmerilo 5,2 milijona dolarjev varščine, kar zagotavlja, da bo ostal za zapahi, dokler mu ne naložijo še zveznih obtožnic zaradi terorizma.

Rahami je prvo bombo nastavil v kraju Seaside Park v New Jerseyju. Ta je eksplodirala v soboto zjutraj in razen odpovedi dobrodelnega maratona ni imela hujših posledic.

Bomba, ki jo je nastavil na 23. ulici na Manhattnu v New Yorku, je eksplodirala v soboto zvečer in ranila 29 ljudi. Nekaj ulic stran je nastavil še eno bombo, izdelano iz ekonom lonca, ki jo je policija odkrila in onesposobila z robotom.

Na Manhattnu se je pozabil zakriti in varnostne kamere, ki jih po ulicah New Yorka mrgoli, so policistom priskrbele posnetek kot za osebno izkaznico. Poleg tega je na prizoriščih napadov pustil še sledi svoje DNK ter prstne odtise.

Rahami je živel in delal v družinski restavraciji hitre prehrane z ocvrtimi piščanci v mestu Elizabeth v New Jerseyju nedaleč od mednarodnega letališča Newark. Policisti so v nedeljo na železniški postaji v Elizabethu našli še nekaj eksplozivnih naprav, ki naj bi jih izdelal.

Sosedi: Po obisku v Afganistanu se je spremenil

FBI
Policija je Rahamija.iskala s tiralico.

Sosedi in stranke restavracije so presenečene, ker naj bi bil Rahami prijazen in velikodušen s porcijami, ki jih je včasih dal tudi zastonj. Spremenil naj bi se leta 2014, potem ko se je vrnil z obiska v Afganistanu. Postal je bolj resen in se začel oblačiti v bolj "etnična" oblačila.

Družinsko restavracijo od leta 2002 vodi njegov oče Mohamed, ki je leta 2011 tožil mesto Elizabeth zaradi nadlegovanja. Mesto mu je odredilo, da restavracijo zapre točno ob desetih zvečer, ker naj bi se sosedje pritoževali nad hrupom. Izkazalo se je, da je šlo le za enega nadležnega soseda, ki je pogosto prihajal v restavracijo modrovat, da muslimani ne sodijo v njegovo mesto, ker prinašajo le težave.

Agenti FBI so iz poslopja v ponedeljek odnašali vreče z dokaznim materialom, za restavracijo pa se začenjajo hudi časi. Prav tako tudi za muslimane, čeprav je Svet za ameriško-islamske odnose odločno obsodil napade in pozdravil aretacijo. Podobno je storilo tudi veleposlaništvo Afganistana v Washingtonu.
Policija za zdaj nima nobenih dokazov, da bi Rahami sodeloval še s kom drugim, vendar se preiskava nadaljuje.

Trump bi mu odrekel zdravstveno oskrbo

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je povedal, da ga žalosti, da so ranjenemu Rahamiju po strelskem obračunu s policijo nudili zdravstveno oskrbo, pa tudi to, da mu bodo dodelil pravnega zagovornika. Med drugim je izjavil, da je potrebno uporabiti vsa zakonita sredstva, da se iz njega izvlečejo informacije. Trump med to šteje tudi mučenje z vodo. Prav tako se je izrekel za rasno profiliranje vseh priseljencev bližnjevzhodnega videza, kot je Rahami. 

Predsednik ZDA Barack Obama je menil, da je treba preiskovalcem pustiti, da opravijo svoje delo ter zagotovil, da se Američani ne bodo pustili ustrahovati. Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton pa je izjavila, da Trumpove izjave veselijo teroriste, ker jim olajšajo novačenje podobnih skrajnežev.

Svetovni voditelji, ki so se zbrali v New Yorku na ponedeljkovem vrhu o beguncih in migrantih ter splošni razpravi 71. zasedanja Generalne skupščine ZN, medtem z delom nadaljujejo normalno, saj je ob takšnih priložnostih na območju osrednjega dela Manhattna pri sedežu ZN poskrbljeno za izjemno stroge varnostne ukrepe tudi brez terorističnih bomb.

"Upamo, da aretacija ne bo odvrnila pozornosti od poskusov za boljšo pomoč 65 milijonom ljudi, polovica od tega otrok. Zaradi dejanj posameznikov ne bi smeli kriviti celotnih skupnosti," je dejal namestnik direktorja organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Philippe Bolopion.