Izpoved slovenskega nostradamusa

Ker je bolan, vidi prihodnost

pk
7. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Robert iz Vipavske doline ima shizofrenijo, a svoje duševne bolezni ne dojema kot prekletstvo, ampak blagoslov. Pravi, da ima zaradi nje mnogo več kot drugi ljudje.

profimedija
Znani slovenski poslovnež bo umrl sumljive smrti, naša tla bo stresel potres, obeta se velik politični preobrat. (fotografija je simbolična)

Shizofrenijo nam je želel naš sogovornik predstaviti drugače, kot jo razlaga uradna medicina, ki pravi, da je to ena najbolj resnih in hudih duševnih motenj. Gre namreč za kronično progresivno duševno bolezen, ki jo povzroča motnja v delovanju možganov. Zanjo so značilne motnje mišljenja, zaznavanja, vedenja in čustvovanja. Intelektualne sposobnosti pa običajno ostanejo nespremenjene.

Robert iz Vipavske doline

"Ugotovil sem, da se sprehajam po več resničnostih; vidim ta in še en, vzporedni svet, od tu tudi videnja v prihodnost."

Halucinacije in prisluhi

Naš sogovornik ima to bolezen že deset let. Že kot najstnik je sicer začel videvati stvari, ki jih v resnici ni bilo, imel je prisluhe in nenehen občutek, da ga nekdo zasleduje. Deležen je bil psihiatrične obravnave; nekaj dni je bil hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici, kjer so mu predpisali zdravila. Kmalu je bil od tam odpuščen; odšel je domov, kjer še danes živi s starši.

Že vsaj tri leta bo, odkar danes 39-letni Robert zdravil ne uživa več. Pravi, da živi precej normalno: »Svojo bolezen obvladujem; vem, kaj je res in kaj ne – dobro poznam simptome, danes me ne begajo več tako. Sprejel sem jih.« Dodaja, da se je v vseh teh letih, odkar je bolan, veliko informiral o shizofreniji, kar mu je pomagalo, da z njo lažje živi.

»Mnogi, tudi nekateri strokovnjaki, shizofrenije ne dojemajo več kot bolezni, marveč kot posebno, bolj dovršeno stanje – sposobnost možganov, ki lahko vidijo, zaznavajo, občutijo več. Sem pač bolj dojemljiv in imam privilegij doživeti več kot drugi,« pojasnjuje.

Profimedia
Robert se lahko sprehaja v vzporednem svetu. Prehod tja je, tako pravi, kot da bi stopil iz svojega telesa in kot svetloba bival v neki drugi dimenziji.

Paralelni svetovi

Sam je, kot še pove, ugotovil, da se sprehaja po več resničnostih. V polni zavesti istočasno vidi ta in še en, vzporedni svet. »To vam bom težko razložil, saj si 'navaden' človek ne zmore predstavljati, o čem govorim. Zaradi 'stanja' v naših možganih imamo boljšo percepcijo vsega; vidimo v druge dimenzije, realnosti,« poskuša obrazložiti.

»Ugotovil sem, da se mi pogosto prikazujejo podobe iz prihodnosti. To se mi je potrdilo, saj sem vnaprej videl nekatere stvari iz svojega življenja ali življenja ljudi, s katerimi živim, ki so se pozneje res zgodile,« utemeljuje. Tudi stričevo smrt je, kot še pove,videl vnaprej. »Vse je bilo točno tako, kot sem videl že pol leta prej.« Tako je začel sestavljati nekakšno preroško knjigo, v katero zapisuje svoja videnja.

STA
Naš sogovornik je že na začetku letošnjega leta vedel, da bo v Italiji močan potres, le točnega datuma ni znal napovedati, medtem ko je kraj katastrofe znal določiti.

Njegove napovedi

»Že nekaj mesecev prej sem videl potres, ki je bil nedavno v Italiji. Vidim tudi z vremenom opustošeni jug Nemčije, pa da se bodo tresla tla pri nas. Vidim nepričakovan preobrat v naši politiki. Sumljive smrti bo umrl znani slovenski poslovnež. Podrobnosti vam ne bom povedal – imen ali kakšnih drugih bolj otipljivih podatkov, ker ne bi rad sejal strahu,« zaključi svoje misli.

Za konec doda, da verjame, da bodo znanstveniki kmalu znali še bolje razložiti shizofrenijo; ne samo kot duševno bolezen. »Alternativna medicina že vstopa globlje. Mislim, da bodo ugotovitve o tej bolezni še presenetljive,« pravi Robert.