Vojna v koaliciji

Cerarju nož v hrbet

Simon Rosc
29. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

O tem, da stranko SMC obvladujejo nekdanji Zaresovi kadri in ljudje pod vplivom Gregorja Golobiča, smo že pisali. A zdaj naj bi se v ozadju odvijal končni obračun s Cerarjem, ko se pripravlja tudi njegova zamenjava. Naši viri trdijo, da bo stranko prevzel Milan Brglez.

bobo
Naši viri napovedujejo, da se bližajo zadnji dnevi Mira Cerarja - tudi zavoljo slabega javnega mnenja o njem.

O lovkah nekdanjih Zaresovih kadrov v Cerarjevi SMC smo že pisali. A če malo obnovimo zgodbo, je postalo jasno, da je struja Gregorja Golobiča vpregla stranko v času, ko so odžagali nekdanjega sekretarja LDS Petra Jamnikarja, ki je bil med drugim eden od ustanovnih članov stranke SMC, za njim pa je nato kmalu po volitvah odšel tudi Bojan Dobovšek.

Jamnikar in Golobič sta bila namreč že znotraj LDS velika nasprotnika. A ob prevzemanju oblasti znotraj Cerarjeve stranke sta imela ključno vlogo predvsem Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević, nekateri pa v ta paket prištevajo tudi evropsko komisarko Violeto Bulc. Prav ti trije naj bi bili tudi glavni akterji za naslednjo turbulenco, ki čaka največjo vladno stranko.

sta
Kadri Zaresa naj bi si zelo močno prizadevali, da je lahko Jani Möderndorfer postal član SMC.

Möderndorfer iz ozadja

Kopač, Kešeljević in Bulčeva naj bi si ves čas pridno prizadevali, da bi v poslansko skupino sprejeli nekdanjega poslanca stranke ZaAB Janija Möderndorfer, kar se je naposled tudi zgodilo. Po naših informacijah, ki smo jih prejeli od virov blizu stranke, naj bi namreč Möderndorfer do prihoda v stranko pripravljal teren za odcepitev z delom poslancev, in to tik pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. V poslanski skupini SMC naj bi tako na svojo stran dobil že kar nekaj poslancev. Med drugim, tako naši viri, pod »novo okrilje« spadajo Erika Dekleva, Jasna Murgel, Janja Sluga, Dragan Matić, Simon Zajc, Branko Zorman, Igor Zorčič in Saša Tabaković.

Nova skupina, nov predsednik

bobo
Struja znotraj SMC, ki se želi odcepiti, si za predsednika stranke (sedanje ali nove) želi Milana Brgleza.

Da gre Cerarju po javnomnenjskih raziskavah izjemno slabo, ni več nobena skrivnost. Prav zaradi tega prej omenjena skupina poslancev vidi rešitev v novem predsedniku. Zavzemajo se namreč, da bi stranko prevzel predsednik državnega zbora Milan Brglez. Slednjemu namreč precej dobro kaže tudi javno mnenje.

Če manevre v smer zamenjave Cerarja znotraj poslanske skupine izbira Möderndorfer, jadra znotraj preostalega dela stranke v to smer premika Kopač. Če jim to ne bo uspelo, naj bi imeli pripravljen tudi plan B – ustanovitev nove politične stranke. Pri vsem skupaj na bi bil nekakšen glavni svetovalec in operativni vodja med Möderndorferjem in Golobičem Bogdan Biščak, ki ga tudi redno plačujejo kot svetovalca.

Nov obraz za stare kadre

sta
Že kmalu po volitvah se je začelo kazati, da stranko SMC počasi prevzemajo kadri Gregorja Golobiča.

Golobičevi interesi za popoln prevzem stranke pa se ne kažejo samo skozi zamenjavo Cerarja, temveč se to uresničuje počasi in vztrajno. Veliki met jim je uspel že z imenovanjem Mirande Groff Ferjančič za državno sekretarko na finančnem ministrstvu, ki je prevzela upravljanje državnega premoženja po odhodu Metoda Dragonje (kot smo že pisali, je Ferjančičeva hči znanega lobista in tudi nekdanjega člana in kandidata za poslanca stranke Zares). Vse bolj očitno torej postaja, da je bil Cerar pravzaprav samo nov obraz za stare Zaresove kadre, ki so potrebovali nekoga novega, da so se spet prebili v državno politiko. Prav s tem namenom naj bi pred letom dni predlagali ukinitev stranke Zares, a jim ni uspelo, saj še niso poplačali vseh dolgov, ki jih je stranka zapustila po propadu.