Anketa

Vladi nekoliko zrasla podpora

M.K./STA
28. 8. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vladi se je v zadnjem mesecu dvignila podpora. Njeno delo podpira 30,4 odstotka anketirancev.

Arhiv Svet24
Kljub dvigu podpore vladi je takšnih, ki mislijo, da vlada svoje delo opravlja slabo, več kot polovica, natančneje 56,5 odstotkov.

Prva med strankami je SDS, ki pa je glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo izgubila nekaj podpore. Na prvem mestu med politiki ostaja predsednik države Borut Pahor, je pokazala anketa POP TV, ki jo je opravil inštitut Mediana. 

Kljub dvigu podpore vladi je takšnih, ki mislijo, da vlada svoje delo opravlja slabo, več kot polovica, natančneje 56,5 odstotkov. Neopredeljenih je 13,1 odstotka vprašanih, je pokazala anketa.

Če bi bile volitve jutri, bi SDS podprlo 10,4 odstotka anketirancev. Na drugo mesto bi se uvrstil SD s 6,4 odstotka glasov. SMC, ki je v anketi s 4,2 odstotka dosegel najnižjo podporo do sedaj, bi osvojil tretje mesto. Sledil bi mu DeSUS, katerega podpira 3,9 odstotka vprašanih, temu pa ZL z 2,4 odstotka vprašanih. Na šestem mestu bi bil SLS, ki mu je podpora skočila na 2,3 odstotka, zadnja pa NSi z 1,9 odstotka glasov. Kar 30,3 odstotka vprašanih je sicer neopredeljenih. Takšnih, ki se volitev ne bi udeležili, je 12,6 odstotka, takšnih, ki ne bi izbrali nobene od naštetih strank, pa 23,6 odstotka.

Med politiki je na prvem mestu še vedno predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc, tej pa evropska poslanka Tanja Fajon. Četrto mesto je osvojil predsednik SD Dejan Židan, peto pa evropski poslanec Lojze Peterle. Premier Miro Cerar je pristal na desetem mestu, s čimer je nekoliko izboljšal položaj.

Anketo je na vzorcu 710 oseb za POP TV opravil inštitut Mediana.

Anketa Planet TV: Med strankami prva SDS, vladi dvig podpore

Podobne rezultate je pokazala tudi anketa Planet TV. Medtem ko je vlada julija uživala podporo pri 30 odstotkih anketirancev, se ji je avgusta dvignila na 36 odstotkov. Najbolje med strankami kaže SDS, za katero bi volilo 19,9 odstotka vprašanih. Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor.

Če bi bile volitve danes, bi največ anketirancev volilo SDS, na drugem mestu pa bi se s 16,3 odstotka glasov znašla SMC. Tretji bi bil SD, ki bi dobil 14,2 odstotka glasov. Za ZL bi volilo 12,3, za NSi 11,1, za DeSUS pa 6,7 odstotka udeležencev raziskave. V parlament bi se uvrstila tudi SLS, ki bi prejela 4,3 odstotka glasov, je pokazala anketa Planet TV.

Pahorju na lestvici najbolj priljubljenih politikov sledi predsednik SD Dejan Židan. Tretja je evropska komisarka Violeta Bulc, četrta evropska poslanka b, peti pa pravosodni minister Goran Klemenčič. Premier Miro Cerar je zasedel osmo mesto.