Neurje

Huda ura: nalivi, veter, toča in plazovi marsikje povzročili nevšečnosti

M.K./STA
29. 8. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neurje, ki se je danes popoldne razbesnelo nad severovzhodno Slovenijo, je veliko nevšečnosti za zdaj povzročilo predvsem na območju Šentilja in Slovenj Gradca.

Bralec Jan
Slika je arhivska.

Meteorne vode so zalivale objekte, močan veter pa je odkrival strehe, so zapisali na spletni strani za zaščito in reševanje. Nevihte z nalivi se obetajo tudi v večernih urah.

Ujma je sprva največ težav povzročila v Slovenskih goricah, predvsem v občini Šentilj, kjer so gasilci že morali v več primerih posredovati zaradi meteornih vod, ki so poplavile nekatere objekte, poplavil je vodotok, prišlo je tudi do plazu. V Pesnici je poškodovalo streho, meteorne vode pa so zalile tudi objekt v Zgornji Polskavi.

Glavna cesta Ravne na Koroškem-Dravograd je pri Dobrijah zaradi plazu zaprta, cesta Suhi dol-Razbor pri Slovenj Gradcu pa je zaradi neurja uničena. Cesto Ravne-Dravograd pri Tolstem vrhu je zasul plaz. Poleg tega je na krožišču v Dravogradu prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bili udeleženi tovorni vozili.

Na Sv. Jerneju nad Muto, občina Muta, se je zaradi močnega vetra podrlo drevo na cesto. Posredovali so gasilci PGD Muta, ki so drevo razžagali, odstranili ter očistili cestišče.

Jože Šušterič
Ponekod na Štajerskem in Koroškem je klestila toča.

V Bukovski vasi v občini Dravograd je večja količina meteorne vode v obcestni jarek ob parkirišču nanosila kamenje ter pesek in ga zamašila, voda pa se je pričela razlivati. Posredovali so gasilci PGD Pameče, ki so ob pomoči delovnega stroja jarek očistili. Iz bližnjega potoka so na ekološki otok iznesli zaboje za smeti, ki jih je tja odpihnil veter, z glavne ceste pa so odstranili obcestno svetilko, ki jo je prav tako podrl močan veter.

Zaradi poplavljenih cestišč je zaprta regionalna cesta Hrastnik - Marno - Rimske Toplice, pri Brdcah, obvoz pa je urejen po lokalnih cestah. Prav tako sta zaprti glavna cesta Hrastnik - Zidani Most, pri podvozu, in regionalna cesta Cerknica - Rakitna, v Cerknici, na Notranjski cesti, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra.

Zaradi plazov sta zaprti glavna cesta Zidani Most - Sevnica, med Zidanim Mostom in Radečami, ter glavna cesta Ravne na Koroškem - Dravograd, pri Dobrijah. Zaradi podrtega drevja na regionalni cesti Kalce - Planina je med Grčarevcem in Planino promet urejen izmenično enosmerno.

Neurje je zalivalo kleti, odkrivalo strehe in podiralo drevje praktično po vsej Sloveniji. Do težav je prihajalo na območju Vrhnike, Logatca, Borovnice, Dolenjskih Toplic, Kranja, še posebej pa v Slovenskih goricah, predvsem v občini Šentilj. Tam so gasilci morali v več primerih posredovati zaradi meteornih vod, ki so poplavile nekatere objekte, poplavil je vodotok, prišlo je tudi do plazu.

Iz mariborske družbe Nigrad so sporočili, da so svoje dežurne ekipe še dodatno okrepili, dosegljivi pa so na mobilno številko 031 316 050. Ob tem izpostavljajo, da se je današnje deževje znova izkazalo kot preobilno za mestno kanalizacijo; ta je bila projektirana po statistično določenem povprečju Agencije RS za okolje glede intenzitete in povratnih dob posameznih nalivov, ki pa zdaj žal ne veljajo več.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje se bodo zvečer in v prvem delu noči predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji še pojavljale nevihte z nalivi, sunki vetra in točo. Ob tem lahko pride do porasta hudourniških vodotokov in poplav meteornih voda, so navedli.

Prometnoinformacijski center na spletni strani voznike opozarja, naj se ob močnejših padavinah ali toči ne ustavljajo pod mostovi in nadvozi ter v predorih.