Vozijo jih na Hrvaško

Zaprli šolo, ker bi jo obiskovala le dva učenca

G.G./STA
18. 8. 2016, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z novim šolskim letom bo svoja vrata zaprlo pet podružničnih šol, med njimi tudi podružnična šola v Osilnici. Ker bi šolo obiskovala le še dva učenca, ministrstvo za izobraževanje ni dalo soglasja za njeno nadaljnje financiranje.

Občina Osilnica
Šola je v isti stavbi kot občina. Zdaj bo v tej stavbi le še občina.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da soglasja k nadaljnjemu financiranju podružnične šole v Osilnici niso mogli dati, ker je imela šola zaradi upadanja števila učencev zgolj še en oddelek in še tega bi v novem šolskem letu obiskovala zgolj dva učenca.

Takšna odločitev je v skladu s pravilnikom o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, pravijo. Omenjeni pravilnik namreč določa, da se postopek za spremembo statusa šole začne, ko ustanovitelj (občina) ugotovi, da ima podružnica šole na območjih s specifično poselitvijo in na območjih z razvojnimi posebnostmi manj kot pet učencev.

Mrk še štirih podružničnih šol

Na ministrstvu pravijo, da bodo sredstva za financiranje podružnice znova zagotovili takoj, ko bodo vzpostavljeni pogoji za njeno ponovno delovanje. V novem šolskem letu bodo z delovanjem začasno prenehale še štiri podružnične šole - Novaki (OŠ Cerkno), Šmarje (OŠ Dobravlje, Ajdovščina), Završe (OŠ Mislinja) in Javorje (OŠ Črna). Tako bo v novem šolskem letu predvidoma delovalo 320 podružničnih OŠ.

Nad odločitvijo ministrstva je razočaran osilniški župan Antun Volf. Kot pravi, so na ministrstvu birokrati, ki se držijo zgolj pravilnikov in ne razumejo, kaj takšen ukrep pomeni za sam kraj, prav tako za učence in njihove starše.

Zdaj se bodo morali namreč učenci voziti v 25 kilometrov ali več oddaljeno Osnovno šolo Fara. "Zjutraj bodo šli v šolo ob sedmih in se bodo vrnili ob 15. uri 15.30. Kako naj se en sedemletni otrok vozi vsak dan 50 in več kilometrov in je zdoma toliko časa?" se sprašuje.

Vozijo jih v hrvaški vrtec

Opozarja tudi, da starši otroke že zdaj vozijo v vrtec na Hrvaško, zdaj pa bi jih lahko vpisali tudi v hrvaško osnovno šolo, ki je od Osilnice oddaljena le en kilometer. Dodaja še, da imajo na občini zvezane roke in ne morejo narediti ničesar, da bi lahko šola v Osilnici delovala še naprej.

Nad ukinitvijo podružnične šole so razočarani tudi v Društvu Osilniška dolina. Slednje je v pismu, ki ga je objavil Dnevnik, ministrstvo tudi pozvalo, naj svojo odločitev prekliče. Opozarja namreč, da je Osilniška dolina obmejno območje in daleč od središča države ter da se sooča z nerazvitostjo in izseljevanjem. "Koliko lepih besed o slovenščini, slovenskem jeziku slišimo, kakšno skrb posvečamo temu. Tu pa se zapira šola," so zapisali. Ministrstvo so pozvali, naj ne zapira še "zadnjih žarišč izobraževanja v odročnih krajih".