Razpis

Policija ponovno kupuje vodni top

G.G./STA
17. 8. 2016, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve ni vrglo puške v koruzo. Če jim leta 2010 ni uspelo kupiti vodnega topa, ga bodo mogoče zdaj. Zahtevajo pa hiter vodni top.

Profimedia
Sodoben in zmogljiv vodni top francoske policije.

Po spodletelem javnem naročilu za nakup specialnega vozila z vodnim topom iz leta 2010 je ministrstvo za notranje zadeve danes objavilo nov razpis, s katerim bi vendarle uspeli zamenjati 30 let stari vodni top znamke TAM. Rok za oddajo ponudb je 21. september do 15. ure, dan kasneje pa bodo te tudi javno odprli.

Iz javnega razpisa, objavljenega na spletnih straneh ministrstva, je razvidno, da bodo na strehi novega specialnega vozila nameščeni trije monitorji z vodnimi topovi, dva na strehi vozniške kabine, eden na levi in drugi na desni strani. Tretji monitor pa mora biti nameščen na strehi v sredini. Vozilo s topovi mora biti izdelano tako, da nanj ne bo mogoče splezati.

Topova na sprednji strani morata omogočati pretok najmanj 1250 litrov vode na minuto, tisti v zadnjem delu pa pretok najmanj 900 litrov vode na minuto. Doseg sprednjih vodnih topov mora biti v brezvetrju 60 metrov, doseg zadnjega pa 50 metrov. Topovi morajo izmenično obratovati ali samo z vodo, vodo, pomešano s solzivcem, ali vodo, pomešano z barvilom. V rezervoarju mora biti prostora za vsaj 9000 litrov vode.

Kabina specialnega vozila mora biti dovolj velika za pet članov posadke - za voznika in sovoznika, ki sedita spredaj, dva upravljavca vodnih topov zadaj in vodjo vozila na sredini. Pomembno je še, da ima vozilo močan dizelski motor in da je dovolj hitro - doseči mora hitrost najmanj 100 kilometrov na uro.

Leta 2010 je ministrstvo za notranje zadeve objavilo javno naročilo, ki je poleg dobave specialnega vozila z vodnim topom vključeval tudi izvedbo usposabljanja za dve posadki vozila. Takratna notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da policija nov vodni top potrebuje za preganjanje nasilnih demonstrantov, saj naj bi bil stari že dotrajan.

Kasneje je Generalna policijska uprava zaradi napovedi krčenja sredstev ponovno preučila prioritete glede vseh načrtovanih nabav za tisto leto in razpis za nakup vodnega topa odpovedala. Vodni top ni bil več prioriteta, odločili so se za nakup opreme za nadzor prometa.