Požar pri Črnem Kalu

Pred gasilci še ena noč bedenja

M.K./STA
8. 8. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gasilci so uspeli omejiti požar na območju Črnega Kala in čeprav se pojavljajo posamezna žarišča, ki jih je treba dodatno zalivati, so razmere pod nadzorom. Železniška proga je spet odprta za tovorni promet.

Facebook/Radio Capris
Promet na progi poteka normalno z izjemo potniških vlakov. Za potnike je tako še do 18. ure organiziran alternativni prevoz, s torkom pa naj bi se tudi to normaliziralo.

Gasilci bodo sicer na terenu ostali tudi ponoči in z intenzivnim gašenjem nadaljevali še v torek, je pojasnil vodja intervencije Denis Slavec.

Ponoči bo stanje na terenu spremljalo okoli 70 gasilcev, v torek pa jih bo na terenu okoli 200. Slavec je ob tem ocenil, da bi v torek tudi ob pomoči Slovenske vojske morali zadevo obvladati.

"Pred nami je noč, ko upam, da se stvari ne bodo poslabšale," je dodal in izrazil upanje, da se požari, ki so trenutno pod nadzorom, ne bodo ponovno razširili.

Burja se umirja

Razmere se sicer počasi umirjajo, saj so ponovno vzpostavili železniški tovorni promet na relaciji Divača-Koper, tudi burja, ki je v nedeljo prispevala k širjenju požara, se umirja.

Požarišče si bo v kratkem ogledal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki naj bi dal tudi izjavo za medije. 

Pri gašenju požara, ki je izbruhnil v nedeljo popoldne, a so ga gasilci še isti dan omejili, je še danes sodelovalo okoli 270 gasilcev z 90 vozili ob sodelovanju treh helikopterjev in vojaškega letala. Vodja koprske gasilske brigade Vilij Bržan jedopoldne sicer ocenil, da bi požar morali pogasiti do večera.

Gasilci na terenu imajo še vedno veliko dela, več informacij o poteku gašenja naj bi Slavec, ki je prevzel vodenje intervencije, dal ob 17. uri.

Medtem pa je železniška proga na relaciji Koper-Divača spet odprta. Kot je pojasnila predstavnica Slovenskih železnic Mateja Živoder, promet na progi poteka normalno z izjemo potniških vlakov. Za potnike je tako še do 18. ure organiziran alternativni prevoz, s torkom pa naj bi se tudi to normaliziralo.

Mes: Krivdo in odgovornost morajo ugotoviti policisti

Požarišče si je dopoldne ogledalo tudi vodstvo Slovenskih železnic. Predsednik uprave Dušan Mes je po poročanju Radia Slovenija izrazil obžalovanje, da je do požara prišlo. Ne izključuje, da ga je povzročilo zaviranje vlaka oz. pomanjkljivost na katerem od vagonov. A krivdo in odgovornost morajo ugotoviti policisti, je dejal.

STA
Predsednik uprave SŽ Dušan Mes

"Glede na karakteristiko požara in glede na to, da je nastal na več mestih ob progi, je to največja verjetnost," je za radio dejal Mes. Pojasnil je še, da bodo ob progi izvedli določene preventivne ukrepe, konec avgusta pa se bodo sestali z gasilci in domačini. Pritrdil je sicer, da so verjetno res določeni odseki ob progi, ki niso ustrezno vzdrževani. Pričakuje, da mu bodo te odseke pokazali domačini, je še dejal.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je sicer za Radio Slovenija dejal, da to, da za območje, kjer je izbruhnil požar, ni bila razglašena požarna ogroženost, kar je argument Slovenskih železnic, ne vpliva na njihovo odgovornost. "Če se na nekem območju pogosto pojavljajo požari, potem je treba tam nekaj narediti, da se ta nevarnost zmanjša na minimum," je poudaril.

Svet24
V požaru je pogorela večja površina travnatega in gozdnatega terena (fotografija je arhivska).

O požaru, ki je po ocenah koprskih poklicnih gasilcev zajel 150 hektarjev veliko območje, velikost pogorišča pa se bliža 200 hektarjem, poročajo tudi tuji mediji. Spletni Diario di Trieste tako navaja, da je bil dim obsežnega požara na slovenski strani viden vse do obmorskega letovišča Lignano Sabbiadoro, oddaljenega približno 90 kilometrov od Trsta.