Vojna v Siriji

Putin vrača udarec

T.L.
8. 8. 2016, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z bombniki nad oporišče in skaldišča Islamske države. Medtem divjajo hude bitke za nadzor nad mestom Alep.

profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Potem ko so v začetku avgusta v sirski pokrajini Idlib sestrelili ruski vojaški helikopter Mi-8, umrlo pa je vseh pet oseb, ki so bile na krovu, je Rusija objavila sporočilo o uspešno izvedenem napadu na lokacije, ki imajo skladišča in oporišče pripadniki Islamske države oziroma Daeša. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so napadli s strateškimi bombniki dolgega doleta. Z omenjenimi bombniki so že julija raketirali strateške cilje Islamske države.

"Osmega avgusta leta 2016 je šest bombnikov Tu-22M3, ki so poleteli iz ozemlja Rusije, izvršilo koncentrirane napade z eksplozivnim orožjem na objekte skupine Daeš na območju vzhodno in severozahodno od Palmire, v bližini naseljenih mest Suhna in Arak". Uničili so nadzorno točko in obsežno oporišče v bližini Suhne.

"Na območju Palmire in Araka so bile uničene kontrolne točke in skupine teroristov, podzemna skladišča streliva in orožja, tri bojna vozila, 12 terenskih vozil, opremljenih s težkimi mitraljezi, in veliko število živih sil nasprotnika," so v sporočilu zapisali Rusi za ubite borce IS. Ruski bombniki so se po napadu varno vrnili na letališče, so še dodali. 

Ostra bitka za Alep

Medtem pa sirski režim in uporniki danes pošiljajo okrepitve v Alep, kjer se odvija ostra bitka za nadzor nad mestom, poroča STA. Upornikom je konec tedna uspelo prebiti blokado vzhodnega dela mesta, ki so ga tri tedne izvajale režimske sile, sedaj pa obe strani z več sto borci krepita svoje vrste. Rdeči križ poziva k prekinitvi spopadov za dostavo pomoči v mesto.

Uporniki so v nedeljo napovedali, da nameravajo zavzeti celoten Alep, kar bi, če jim uspe, pomenilo največji uspeh opozicije v več kot petletni vojni v Siriji.

Na drugi strani se sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, temu ostro upirajo. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki se zanaša na mrežo informatorjev na terenu, je od nedelje v Alep prispelo okoli 2000 prorežimskih borcev iz Sirije, Irana in Iraka ter libanonske šiitske milice Hezbolah.

"Obe strani kopičita borce v pripravah za veliko bitko za Alep," je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman. Sirski časnik Al Vatan, ki je blizu vladi, je medtem danes poročal, da je vojska dobila potrebne vojaške okrepitve, da začne bitko za ponoven prevzem območij, iz katerih se je umaknila, poroča STA.

Ujetniki razdeljenega mesta 

Alep, nekdaj cvetoča gospodarska metropola, je od leta 2012 razdeljen na vzhodni del pod nadzorom upornikov in zahodni pod nadzorom vladnih sil.

Spopadi za mesto so po letih pat pozicije prejšnji mesec stopili v novo fazo, ko so vladne sile prevzele nadzor nad zadnjo cesto za dostavo zalog v uporniški del mesta. Zaradi tega je kakih 250.000 ljudi v vzhodnih okrožjih ostalo odrezanih od sveta.

Koalicija islamističnih in džihadističnih upornikov je nato v soboto zavzela več poslopij vojaške akademije na jugozahodnem obrobju Alepa, zatem prodrla v smeri severovzhoda ter se povezala z uporniki znotraj mesta.

Uporniki, ki jim načeluje fronta Fatah al Šam, nekdaj znana kot sirska veja Al Kaide Fronta al Nusra, so, ohrabreni zaradi tega uspeha, napovedali zavzetje celotnega mesta oz. "začetek nove faze za osvoboditev Alepa". Uporniška koalicija je prav tako napovedala podvojitev števila svojih borcev za prihodnjo bitko.

Prebivalci v obeh delih mesta medtem živijo v strahu pred novimi blokadami in obleganji. V zahodnih okrožjih naj bi živelo še okoli 1,2 milijona ljudi, na vzhodu 250.000.

Nemški Rdeči križ je danes pozval k premoru v spopadih, da bi lahko v mesto dostavili človekoljubno pomoč. Kot so poudarili, je varen dostop temeljni pogoj za to, da se lahko ljudem dostavi nujno potrebno hrano, vodo in zdravila.