Vojna v SLS

Marjana Podobnika niso izključili iz SLS

M.K./STA
6. 8. 2016, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Občinski odbor stranke SLS v Velikih Laščah na današnjem zasedanju Marjana Podobnika ni izključil iz stranke, so povedali v SLS. Izključitev je predlagal izvršilni odbor stranke.

Arhiv Svet24
Marjan Podobnik naj bi kršil statut in kodeks etičnega ravnanja stranke SLS.

Predsednik stranke Marko Zidanšek je povedal, da je stranko prevzel "v času zgodovinskega trenutka, ker je bila najbolj ogrožena", postavil dober program in stranko finančno stabiliziral, da bo "lahko zmagovita na naslednjih volitvah".

"Smo pa tarče napadov jastrebov z vseh strani, ki bi želeli Slovensko ljudsko stranko popeljati na stara pota. Tega pa z ekipo ne bomo dovolili," je še povedal.

Občinski odbor v Velikih Laščah je o predlogu izvršilnega odbora odločal kot pristojni odbor, saj je Podobnik tam član.

Kršil naj bi statut in kodeks etičnega ravnanja stranke

Izvršilni odbor je julija izključitev predlagal zaradi domnevnih kršitev strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja, in sicer naj bi kršil člene, ki govorijo o "obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti".

V stranki so izpostavili pisanje časnika Delo, da naj bi se Podobnik s predsednikom SDS Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah. V SLS so izrazili pričakovanje, da bo Delo vsebino pogovorov razkrilo javnosti in posredovalo pristojnim organom v nadaljnjo preiskavo.

V Slovenski narodni zvezi pri SLS, katere predsednik je Podobnik, pa so nato k odstopu pozvali Zidanška, in sicer "zaradi grobih kršitev strankinega statuta", kritični so bili zlasti do njegovega delovanja ob volitvah v KGZS.

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 do neuspešne združitve stranke s SKD leta 2000.