RAZKRITJE

Cia ustvarila in uničila Miloševića

M.K.
6. 8. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dokumenti najmočnejše obveščevalne službe kažejo, da so ga sprva opisovali kot prijaznega in šarmantnega zagovornika demokracije in tržne ekonomije, nato pa iz njega naredili enega največjih sovražnikov, kar je naposled privedlo do bombardiranja leta 1999.

Srbski časopis Nedeljnik je objavil ekskluzivne dokumente Cie, ki so njegovo politično delovanje spremljali skozi desetletje. Pridobljeni dokumenti kažejo, da je Cia menjala in cenzurirala poročila o Miloševiću. Dokumenti pritrjujejo tezi, da so na Zahodu Miloševića podpirali, ker je bil naklonjen varčevalnim ukrepom in liberalno-tržni ekonomiji.

google
Milošević je bil, sodeč po dokumentih, ljubitelj cigar in viskija.

Tako lahko v dokumentih najdemo zapis, da je že aprila 1987 težil k napredku k polni demokraciji in tržni ekonomiji. Zanimivo pa je, da so v poznejših dokumentih ta del iz citata spreminjali in ga aprila 1998 celo povsem izbrisali, ker očitno niso bili več naklonjeni njegovim politikam.

Kot vemo, so leto dni pozneje tudi napadli takratno Zvezno republiko Jugoslavijo. Napad je tudi dokončno pokončal njegov režim, ki se je kmalu nato zlomil.  

Impresiven in šarmanten govornik

Dokumenti razkrivajo, kako se je mnenje o voditelju spreminjalo z leti.

V dokumentih, ki so poimenovani Ena na ena in v katerih se omenja poročila tistih, ki so ga osebno poznali, je Milošević opisan kot impresiven, šarmanten govornik, samozavesten in vedno dominanten v pogovorih iz oči v oči. Zapisali so še, da ni samo pozoren, temveč tudi sproščen med pogovori v njegovem kabinetu ter mojster razmišljanja in sprejemanja odločitev pod pritiskom. V dokumentih je omenjena njegova ljubezen do cigar in viskija.