Vrelišče na desnici

Za Podobnika usodna naveza z Janšo

Simon Rosc
9. 7. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Še pred dnevi se je Marjan Podobnik ponujal, da ponovno prevzame vodstvo SLS, sledila pa je odločitev izvršilnega odbora stranke, da ga iz stranke izključijo. Vodstvo SLS moti nasprotovanje strankini politični poti in domnevnemu dogovarjanju z Janezom Janšo o prevzemu KGZS.

Svet24
Podobnik naj bi Janšo prosil za pomoč pri prevzemu KGZS.

Marjan Podobnik je že dolga leta ugleden član Slovenske ljudske stranke, tudi njen nekdanji predsednik, vendar to ni zagotovilo, da ne glede na vse ostaneš njen član. Izvršni odbor stranke je predlagal izključitev Podobnika iz stranke.

Obrekoval in kršil sklepe

Izvršilni odbor SLS je sprejel sklep: »Izvršilni odbor SLS predlaga pristojnemu občinskemu odboru SLS izključitev Marjana Podobnika zaradi ponavljajočih se kršitev 13. in 15. člena Statuta SLS ter 2., 5., 7. in 8. člena Kodeksa etičnega ravnanja članov SLS.« Omenjeni členi Statuta SLS in Kodeksa etičnega ravnanja članov SLS govorijo o obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS ter vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti.

Podobnik obžaluje

sta
Predsednik SLS Marko Zidanšek je zgrožen nad kockanjem z usodo kmetov.

»Sinočnja odločitev večine prisotnih članov IO SLS, da sprožijo postopek za mojo izključitev iz SLS, je bila po mojem mnenju nepremišljena in jo obžalujem,« je svojo izključitev komentiral nekdanji predsednik SLS in nadaljeval: »Nerazumljivo za demokratično stranko se mi zdi dejstvo, da je bila odločno zavrnjena moja pobuda, da se me povabi na sejo IO, kjer bi imel možnost odgovoriti na obtožbe. Menim, da se člani vodstva SLS, ki so sinoči podprli ta sklep, ne zavedajo, da so s to odločitvijo dodatno zmanjšali možnosti za ponoven vzpon SLS.« Podobnik je v elektronskem sporočilu zapisal še, da obžaluje izključevanja iz SLS, namesto da bi vodstvo »povabilo k sodelovanju vse tiste, ki so pripravljeni delati in se izpostaviti za dobrobit SLS in Slovenije«.

Z Janši kockala s kmeti

Da so se organi SLS odločili za tako drastično potezo, je vsekakor razlog tudi v tako imenovani izdaji slovenskih kmetov, kot so jo poimenovali v SLS. Po poročanju medijev naj bi bilo namreč iz korespondence razvidno, da sta se Marjan Podobnik in Janez Janša usklajevala pred in po volitvah Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Podobnik naj bi predsednika SDS prosil za pomoč pri prevzemu KGZS, kar bi po Podobnikovem prepričanju doprineslo k možnosti za zmago Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Predsednik SLS Marko Zidanšek je o tem dejal, da je nad tem zgrožen: »To bi pomenilo absolutno izdajo slovenskega kmetijstva, ki je že tako ali tako v zelo skrb vzbujajočem stanju. Mnoge kmetije propadajo, preveč kmetov v Sloveniji je na robu preživetja, stanovske reprezentativne organizacije pa imajo v pogovorih z vlado očitno premajhno pogajalsko moč, da bi dosegle izboljšanje stanja. Kockanje z usodo več 10.000 slovenskih kmetov je nesprejemljivo in sramotno!« Za komentar omenjene afere, za katero v SLS upajo, da jo bodo pod drobnogled vzeli tudi pristojni organi, smo zaprosili tudi Podobnika, a na vprašanja ni odgovoril.

Vrelišče na desnici

Na politični desnici vse bolj vre. Brazda med SDS in ostalima pomladnima strankama je vse globlja. Poleg sprotnega poglabljanja sporov med strankami je svoj vrhunec dosegla ob 25. obletnici Slovenije, ko je na proslavi v organizaciji pomladnega bloka strank svojo udeležbo najprej odpovedala SLS in nato še NSi. Slednji se od največje stranke na desni vse bolj odmikata in odklanjata vsakršno sodelovanje, dokler bo njen predsednik Janez Janša. Takšen odmik že pred dnevi ni bil všeč Podobniku, ko je dejal, da je pripravljen ponovno prevzeti SLS, in nakazal, da si želi več povezovanja z Janšo. Na to pa je še enkrat opozoril tudi včeraj v odgovoru medijem. Pričakuje namreč, da bo v stranki prišlo do sklica klavzure, na katero bi bili povabljeni člani organov SLS in drugi vidni predstavniki SLS ter bi se lahko v miru in celovito pogovorili, katera pot je za prihodnost SLS najboljša.